vineri, 18 iulie 2008

Poveste din Bucureşti despre examenul de bacalaureat

Anul ăsta orice aş spune aş fi subiectiv pentru că am avut baiatul în examenul de BAC: ca părinte sunt mândru de fiul meu că a plecat la BAC doar cu Cartea de Identitate şi cu pixul (că doar m-am uitat atent zilnic la el la plecare) şi a luat notele pe care le merita. Chiar dacă media generală l-a tras în jos datorită examenului oral de română (probabil că e unicul din ţară cu 7 la română la oral şi medii peste 9 la toate probele tari, la cele scrise). L-am intrebat şi mi-a spus că el nu a cotizat banii de protocol ... Mai sunt mândru că era ofticat (chiar furios pe cei ce au copiat supravegheat şi ordonat - un amic de al lui zicea că la o clasă, după ce s-au dat subiectele un elev super - pilos a scos mobilul şi proful de la meditaţii îi dicta comentariile pe mobil şi ăla scria) ... BAC în România...
Când am fost cu soţia să văd rezultatele, un băiat zicea aşa: "bha, să mor eu: a luat C... 10 la mate, mai mult ca mine. Pot face contestaţie pentru nota altuia?" Eu şi Gilda am izbucnit în râs că ne-am gândit la ... capra vecinului, deşi elevul suferea vizibil (am înţeles că era unul f.f. bun -- luase peste 9,50 la mate parcă). Acasă i-am spus la o bere povestea lui Andrei. El ne-a zis cam aşa: "păi voi ştiţi cine e? Mama ei e şefă mare la inspectorat sau minister, iar tatăl ei e mare om de afaceri. La majorat a primit cadou un Mercedes roşu decapotabil. În timpul liceului abia daca avea note de trecere." La BAC a avut o revelaţie bruscă: a fost prima pe liceu (media generală 9,96). Mai jos nu vorbesc despre Planeta Roşie, ci despre un liceu. De Cartier. Primăverii se numeşte cartierul, iar liceul ... e ăla la care votează Iliescu.
"Profesorii" care fac mizerii din astea, care schimbă ierarhii şi dau note viciate, schimbă teze (dupa datina strabună) etc. nu sunt profesori, ci infractori de drept comun. Aceste canalii multilează şi pervertesc sufletele unor copii de 18-19 ani. Reacţia acelui baiat "pot să contest nota altuia?" a fost justă! De el v-aţi batut joc, pentru că nu va uita niciodată experienţa asta de viaţă pe care aţi oferit-o unei întregi promoţii la absolvire. La BAC. La "examenul de maturitate". Chiar că le-aţi oferit o lecţie de ... maturitate.
Din păcate, nu ştiu dacă poate sau nu contesta nota altcuiva, dar sigur societatea de azi nu e pregatită să îi dea dreptate acelui baiat. Îl schilodeşte pentru totdeauna! Iar voi cei ce vă pretaţi la aceste lucruri sunteţi nişte ... jeguri! (scuze de cuvântul neacademic, dar asta sunt aceşti ... "profesori" nemernici).
Articol postat pe www.edu.ro la forumul profesorilor de Gigel Militaru cu titlul ,, Despre BAC: mutilarea şi pervertirea caracterelor tinerilor''

Un comentariu:

Daniel Mălăelea spunea...

Pe forum deja a aparut numele elevei respective. Se numeste Capotă. Devine interesant. Poate se sesizeaza cineva in legatura cu cele afirmate de domnul Gigel Militaru.