miercuri, 2 martie 2011

Oare câte săptămâni vor mai trece?

       Este o tristă realitate faptul că elevii noştri de liceu nu au deprinderea de a citi. Cunosc mulţi adolescenţi de 15 ani care nu au citit niciodată o carte, fie ea de poezii sau de poveşti nemuritoare. Rareori văd câte un elev din liceu care, în pauze, citeşte o carte. Şi mai rar, am văzut adolescenţi care citesc în mijloacele de transport în comun. Aproape la fiecare lecţie, le recomand elevilor mei câte un film sau o carte, care aprofundează tema predată la ora de istorie şi le cer să elaboreze un rezumat de câteva pagini pe care să-l prezinte şi colegilor. Din când în când, unii elevi mă anunţă că au văzut filmul recomandat, dar niciodată nu am primit şi rezumatul.
      În prima săptămână a semestrului al II-lea, când am predat tema ,,Întemeierea statelor medievale româneşti'' le-am recomandat elevilor claselor a IX-a, tuturor celor 6 la care predau, să citească cartea ,,Întemeietorii'' scrisă de Petru Demetru Popescu şi să elaboreze un rezumat de 5-7 pagini. Doar două eleve şi-au anunţat atunci intenţia de a citi cartea. Au trecut 4 săptămâni şi încă nu am primit niciun rezumat.
      Cred că în şcolile generale şi în licee ar trebui să se desăşoare campanii de donaţii de cărţi şi de încurajare a elevilor să citească. Din păcate, doar doamna deputat liberal Alina Gorghiu a avut astfel de iniţiative în şcolile din sectorul 5. Cer public ajutorul pentru a le oferi elevilor noştri o carte. O carte nu schimbă gradul de cultură al unui elev, dar poate fi începutul formării propriei biblioteci.

4 comentarii:

miere padure spunea...

Ca un elev sa inceapa sa il preocupe ceva trebuie stimulat. Societatea in care traim nu ii stimuleaza sa invete. Vad fel si fel de smecheri ce nu stiu sa citeasca (gen Bercea Mondialul)cum reusesc in viata. NU vad nicaieri oameni destepti care reusesc, vad numai smecheri. Atunci ei, fiind inca fragezi, urmeaza aceste exemple. Nu trebuie invinuiti ci trebuie ajutati. Fara ei tara asta nu are nici un viitor.

Daniel Mălăelea spunea...

De acord cu dv. Ei trebuie ajutati. Noi, dascalii daruiti profesiei, ar trebui sa fim ajutati sa-i ajutam.

Anonim spunea...

Domn' profesor..cum sa citeasca elevii carti? cand profesorii de romana ii incurajeaza oarecum sa ia totul de-a gata de pe net.Spun asta din proprie experienta.De cand am inceput clasa a 12-a am oarecum neintelegeri cu doamna de romana,deoarece sunt obisnuita ca la fiecare lectie sa citesc cartea,lectura respectiva,sa ma documentez separat si sa fac singura un rezumat,un comentariu,un studiu de caz,dar mare mi-a fost mirarea cand intr-o zi, mi-am prezentat referatul si doamna a spus ca e bine,fara sa-mi spuna ce lipseste,cu toate ca am intrebat,iar dupa mine a citit o colega un referat luat 100% de pe net.si i-a spus ca e foarte bine,dupa o alta colega tot asa un referat de pe net,pe care nu stia nici macar sa-l citeasca,cu diferite cuvinte ale caror sensuri nu le cunostea si surpriza...profesoara si-a spus acelasi lucru "Foarte bine! doar ca trebuia sa-l mai citesti odata".Cand m-am ridicat si i-am spus nemultumirea mea,a inceput sa rada si sa-mi spuna ca si eu puteam sa iau de pe net,acest lucru m-a lasat muta si de atunci am inceput sa cam evit orele de romana,pur si simplu nu au niciun rost,nu facem nimic pentru bac,iar prof. pur si simplu se face ca nu ma aude cand ii raspund,iar cand se pun notele pentru participare la ora,eu iau nota mica,spunand ca nu am participat.Elevii ar trebui stimulati sa invete,de ce nu se dau carti de citit si apoi ascultati in amanunt,nu lucruri care pot fi luate din referatele de pe net?si in cazul in care nu a citit sa se dea note d 2-3,altfel..lucrul acesta va disparea total din randul elevilor,pacat... Mihaela P.

Daniel Mălăelea spunea...

Ma bucur mult de tot pentru faptul ca ai aparut din nou pe blogul meu. Imi pare rau ca ai un astfel de profesor de limba romana. Si imi pare si mai rau ca exista in Media un astfel de profesor de limba romana. Sfatul meu este sa citesti cat mai mult. Mai tarziu nu vei mai avea timp sa citesti atat cat ti-ai dori. Cartile sunt minuni ale sufletului. Eu incerc si acum sa-mi fac timp pentru a citi, chiar daca sunt foarte ocupat.Cand o sa ai timp sa citesti, intreaba-ma ce carti ti-as recomanda. Sunt autori romani extraordinari, dar, care sunt, pe nedrept, uitati.