miercuri, 16 februarie 2011

Profesorii buni pleacă din sistemul de învăţământ preuniversitar. Cum putem să-i oprim?

      Îmi fac, de la catedră, datoria faţă de copiii României de 15 ani. Unii spun că o fac chiar bine. Am trecut prin multe greutăţi pentru a reuşi să rezist atâţia ani în sistem. Am renunţat la o posibilă carieră juridică pentru că am iubit această profesie. Ea rămâne pentru totdeauna prima mea iubire. Uneori stau şi mă întreb dacă a meritat. Încă mai caut răspunsul.
     Ieri, am discutat vreo 10 minute cu o colegă, profesoară cu vocaţie, foarte bine pregătită profesional, titulară în sistem şi cu gradul didactic I. Cu durere în suflet, îmi spunea că nu mai rezistă şi că vrea să plece din sistem după vreo 15 ani de activitate. Spunea că s-a săturat de atâta umilinţă, că nu poate trăi din salariul de 1100 de lei după atâţia ani la catedră, că nu mai poate să stea şi să aştepte ca, în sfârşit, cineva sâ încerce să schimbe în bine viaţa dascălilor din România. Recunosc că am regăsit în ceea ce spunea colega mea şi unele dintre gândurile mele. Spre deosebire de ea, eu încă lupt, încă sper. Dar, cât timp voi mai putea să sper?

7 comentarii:

Shadow spunea...

@Daniel

Nu pot fi "opriti". Limita "stomacala" exista si este atat o limita cat si o motivare(motivarea de a cauta altceva). Nu cred ca ai facut o alegere proasta. Cred insa ca esti inca superb "naiv" sa crezi ca se va mai schimba ceva in educatia din Romania. Raul facut de atatia ani incepe sa se contabilizeze azi. Maine oricine va veni nu va putea plati mai mult chit ca meseria si vocatia de profesor nu numai ca merita dar si are nevoie pt propria formare continua de mult mai mult. Iar in Romania cum sunt "institutiile statului" asa sunt si "institutiile private", salba de universitati sau scoli private doar pe post de "fabrici de diplome".

Ca ceva sa se schimbe in Romania e nevoie de "revolutii". Ori profesorii nu sunt in stare sa faca o greva care sa blocheze toate scolile.
Respect nu va va oferi nici o "putere" ar veni. Respectul trebuie sa vi-l croiti singuri daca mai credeti in scoala romaneasca. Dar am impresia ca nici profesorii nu mai cred. In cazul asta in sistem vor ramane doar cei care fie vor fi "nebuni superbi" ca tine fie complet incompetenti pt "piata privata a muncii".

"Nebunii superbi" insa sunt putini.

PS. Nu o spun ca se te demoralizez chit ca stiu ca randurile mele o fac, o spun pt ca nu exista posibilitatea de a opri "plecarile" profesorilor buni. Si ar fi pacat si fata de ei sa le mai ceri sa nu o faca.

Anonim spunea...

trist..trist faptul ca in tara in care traim acum nu se dau 2 bani pe invatamant...Toti se plang de faptul ca "scoala scoate analfabeti pe banda",dar este si logic sa se intample asa,atata timp cat un profesor are salariul acela mizer si astfel ajungem in situatia in care toti profesorii buni pleca si se reorienteaza...conducerea unde este de nu vede acest lucru?sau daca-l vede,de ce nu face nimic?...
pacat..o tara a nimanui..o tara in care fiecare se zbate pentru a trai de azi pe maine...

[Mihaela]

Adrian spunea...

Pleaca profesorii cu vocatie. Pleaca profesorii buni. Sunt insa destui cei cu diplome cumparate de la diverse fabrici cu nume de "Universitate" care asteapta cu sufletul la gura sa intre in invatamant. Acestia intra pe diferite site-uri, pe diferite forumuri, pe diferite bloguri si vezi cat de analfabeti sunt dar cu cata ardoare sustin ca locul lor este in invatamant. Si ii blameaza pe cei cu vocatie care nu au plecat inca....

Carmen P spunea...

Recunosc ca sunt mai optimista in acest aspect desi "realizarile" ultimilor ani nu justifica aceasta stare. Sa nu uitam insa ca, vrand-nevrand, avem o societate care functioneaza nu doar cu slujbasii bugetari, sector in care angajatii valorosi pot fi substituiti cu facilitate de orice surogat, dat fiind sistemul de valori existent, dar exista si un sistem privat care nu-si permite adoptarea oricarui analfabet cu diploma. Si cum slujbele bugetare sunt limitate, va fi sistemul insasi acela care va infiera incapacitatea profesionala. Asa ca, ideea de diplomat analfabet va exista intotdeauna insa, in practica, nu va reusi a avea concretizari satisfacatoare la infinit.
Parerea mea este ca a cazut in plan secundar, sau nu a fost luat in consideratie un alt aspect deosebit de important si anume, faptul ca sistemul privat este dependent de cel bugetar. Iar cand spun acest lucru, ma refer la posibilitatea angajatilor cu-adevarat merituosi de-a-si castiga o existenta decenta. Atata timp cat renumerarile salariale in sistemul bugetar se vor mentine la un plafon umilitor, sistemul privat va plana in jurul acelorasi standarde. Asa ca, traim intr-un cerc inchis. Sa plecam? Unde dracului sa mai plecam? Am impanzit planeta, peste tot sunt numai romani. Fiecare natie are propriile probleme in ceea ce priveste campul muncii, asa ca doar noi mai lipseam de pe acolo. In plus, sa nu uitam de cei care au familii, au copii...unde sa se mai duca oamenii aia?
Singura solutie este mobilizarea generala, domnilor. N-or sa iasa toti profesorii in strada, e-adevarat, caci astea sunt resursele caracteriale ale poporului,dar daca macar vom reusi sa ne gasim in consens un numar destul de semnificant, tot ar mai fi o cale de rezolvare. Stiti cum e...e mult pana s-aprinde scanteia, apoi focul este iminent.

Daniel Mălăelea spunea...

Carmen P. esti din Bucuresti? Imi place determinarea ta.

Carmen P spunea...

S-ar putea zice ca locuiesc doar la o aruncatura de bat de Bucuresti...Sunt din Pitesti, Dane, profesor cu gradul I ca si tine de vreo 14 ani. Toata determinarea mea este poate motivata si de faptul ca ma confrunt c-o constientizare acuta a problemei eului romanesc. Momentan scriu din Italia...am venit aici pentru sarbatorile pascale, dar este o tara pe care-o cunosc bine, dat fiind faptul ca am trait un an aici.
Nu este un secret pentru nimeni ca aici, ca si-n Spania, principala minoritate sunt romanii. Si, lasand la o parte infractorii care, prin abilitatea caracteristica delincventului, au reusit sa se infiltreze peste tot, v-asigur ca notez cu oaresce stanjeneala faptul ca economiile altora se bazeaza mult pe aportul romanesc, un aport deloc de neglijat, in timp ce a noastra este in declin continuu. Este un fapt dovedit ca romanii, de la muncitorul basic, fara pregatire profesionala, pana la cel dotat de cunostinte temeinice, reprezinta o categorie cu mari resurse, apta de-a face fata tuturor cerintelor, fiecare la nivelul caruia ii apartine.
Ma-ntreb atunci, de ce sa nu ne angajam aceste forte in vederea obtinerii propriei prosperitati?
Este mult de lucru in tara, deoarece principala problema cu care ne confruntam o reprezinta degradarea personala a individului uman din care deriva si incapacitatea sa de reactie si tendinta de-a opta pentru variantele cele mai comode. Eu insa cred inca in potentialul unei parti a acestui popor si din acest motiv consider ca este important ca aceea sa se mobilizeze, fara a astepta sa i se alature si partea anemica. Ulterior, cand ne vom regasi o oarecare demnitate si respect de sine,cand vom alinia Romania in randul tarilor nestigmatizate de pecetea mediocritatii si a rusinii, va fi timp sa lucram si la fortificarea unitara.
carmen.yq@gmail.com
carmen_yq@yahoo.com

Nemesys Costinel spunea...

Trist...profesori,medici in general profesionisti, oameni bine pregatiti. Ma bucura insa puterea si vointa cu care oamenii precum dumneavoastra , lupta pt. un scop nobil. Unii oameni merita rasplatiti pt. devotamentul si implicare fata de ceea ce fac, mai ales cu atat mai mult cu cat din mainile lor ies generatiile urmatoare.
Post from mobile.