sâmbătă, 11 decembrie 2010

Nobila misiune

Avem datoria de a-i ajuta pe copii să înţeleagă că principala lor preocupare trebuie să fie pregătirea pentru a deveni cetăţenii responsabili de mâine. Noi, oamenii maturi, suntem obligaţi să depunem toate stăruinţele pentru ca ei să crească frumos şi să înveţe să fie buni, drepţi, pricepuţi, utili societăţii. Nimic, dar absolut nimic nu trebuie să ne împiedice să ne ducem nobila misiune la îndeplinire. Familia, şcoala, instituţiile statului trebuie să depună toate eforturile şi să-şi coordoneze acţiunile în aşa fel încât să contribuie la îndeplinirea ei. Din nefericire, lucrurile nu stau deloc aşa. 
Familia de astăzi este din ce în ce mai dezorganizată, şcoala parcă nu mai are niciun rost şi e departe de a-şi îndeplini importantul rol civic, iar instituţiile statului par că au uitat care este rostul existenţei lor. Copiii noştri parcă au rămas ai nimănui. Familia şi şcoala îşi pasează una alteia responsabilitatea educării lor, iar instituţiile statului, din lipsă de fonduri, din cauza corupţiei, incompetenţei şi nepăsării funcţionarilor, sunt din ce în ce mai puţin implicate în educaţia şi pregătirea copiilor şi a tinerilor pentru viitor. 
Ca om al şcolii, nu trebuie să îmi pierd speranţa că mâine va fi mai bine decât astăzi, dar sunt profund îngrijorat de ceea ce se întâmplă. Economia se va redresa la un moment dat, de undeva va începe procesul redresării, circuitele economice vor fi restartate, dar ce se va mai putea face pentru copiii de astăzi care sunt din ce în ce mai dezorientaţi, mai tulburaţi, mai sceptici? Pentru copiii noştri care au rămas ai nimănui, care au nimerit drumul greşit în viaţă, care nu au avut puterea de a rezista încercărilor vieţii se va mai putea da ,,restart''?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Eu chiar nu consider ca situatia Romaniei de astazi este asa de grava pe cat se spune. Sa fim seriosi ! Avem 20 de ani de " democratie" , nu ne putem compara cu alte state . Romania are o istorie tulburata numai de conduceri totalitare. Democratia propriu-zisa lipseste cu desavarsire din cultura poporului roman. Ne aflam exact in stadiul in care se aflau si americanii acum 100 de ani, un stat in curs de formare , macinat de interese si mafie . Democratia nu se face cu vorbe, se face cu fapte si munca .

Claudiu Gabriel Duta

Stoean Daniela spunea...

traim intr-o lume plina de probleme,de vandalism,de nedreptati, in care in fiecare zi "mor" copii nevinovati ai unor parinti stresati,dar totul se intampla pentru ca am uitat principalul: DRAGOSTEA,PACEA,SINCERITATEA,PURITATEA,TANDRETEA SI INOCENTA COPIILOR

Anonim spunea...

Daca ar exista cu adevarat profesori carora le pasa de viitorul copiilor din ziua de azi ar reusi sa transforme pana si cel mai rau copil intr-un copil care are un viitor in fata...Dar din pacate sunt din ce in ce mai putin profesori carora sa le pese atat de mult de copii