miercuri, 29 decembrie 2010

Cine plăteşte pentru faptul că România nu întruneşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen?

Într-un regim politic democratic pentru eşecul politicii interne sau externe răspunde guvernul condus de prim-ministru. Dar atunci când guvernul devine un simplu instrument în mâna conducătorului statului cine poartă răspunderea pentru acţiunile şi actele guvernului? Atunci când spui că vrei să fii preşedinte-jucător nu înseamnă că îţi şi asumi responsabilitatea? Este exact ceea ce îi spunea Iuliu Maniu, preşedintele P.N.Ţ. Regelui Carol al II-lea pe 1 iulie 1940, după Dictatul de la Viena din 30 august prin care nord-vestul Transilvaniei era cedat Ungariei, pierdere teritorială care se adăuga la cedarea către U.R.S.S., la sfârşitul lunii iunie 1940, a nordului Bucovinei, a Basarabiei şi a ţinutului Herţa care se petrecuse .
,,Din momentul în care Majestatea Voastră aţi inaugurat regimul absolutist, v-aţi asumat personal răspunderea, răspundere care într-un regim democratic parlamentar trebuie să o poarte guvernele. Printr-o politică complet greşită şi în interior şi în afară, din punct de vedere strategic şi tactic aţi reuşit să pierdeţi patru provincii. În politică greşelile se sancţionează ca şi în viaţa de toate zilele. ''
,,Va să zică sunteţi de părere să abdic?''
,,Da, Majestate nu văd altă ieşire.''
În seara zilei de 5 septembrie, după ce fusese numit prim-ministru cu o zi în urmă, generalul Ion Antonescu i-a cerut şi el Regelui Carol al II-lea să abdice.
Eu cred că Traian Băsescu este exact în situaţia monarhului autoritar Carol al II-lea, iar în rolul lui Iuliu Maniu sau, de ce nu?, al lui Ion Antonescu îl văd pe Crin Antonescu.

Niciun comentariu: