marți, 23 februarie 2010

Faceţi linişte! Cei din Ministerul Educaţiei lucrează pentru noi


Ministerul Educaţiei lucrează în această perioadă la o lege care ar urma - printre altele - să reduca numărul de ore petrecute de elevi la scoală, să pregatească introducerea unor materii cumulative, precum ştiinţele, şi să impună profesori mai bine pregătiţi.
Ministrul Educaţiei speră ca legea – care va include multe dintre propunerile continute in raportul comisiei prezidentiale realizat de fostul ministru Mircea Miclea – sa poata fi inaintata Parlamentului în luna aprilie, dupa ce în prealabil va fi prezentată in Guvern, supusa dezbaterii publice si adoptata de Executiv. Daniel Funeriu isi doreste sa poata aplica prevederile noii legi din anul scolar 2010-2011.
Mircea Miclea afirma ca anumite aspecte din legea educatiei trebuie "radicalizate". Fostul ministru se refera in primul rand la numarul de ore din programul scolar. "Trebuie redus timpul petrecut de elevi la scoala sub 30 de ore pe saptamană, că dacă aduni orele in care acestia stau in banci si orele in care isi fac temele, acasa, atunci iti iese peste 8 ore de munca pe zi, ceea ce nu este normal", explica Miclea.
Radicalizarea vizeaza si modificarea curriculara, continua Miclea. "Este nevoie ca unele materii, precum fizica, biologia si chimia, sa fie cumulate intr-una singura: stiintele. Astfel, invatarea ar fi mai eficienta", conchide fostul consilider prezidential

Sindicatele din educatie sunt de acord cu majoritatea propunerilor asa-numitului raport Miclea, spune pentru ,,Romania Liberă'' presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea. Totusi, acesta spune ca mai trebuie negociate cel putin trei lucruri: titularizarea profesorilor - capitol la care sindicatele cer si cursuri de perfectionare, finantarea – pe care sindicalistii o vor realizata prin bani acordati direct unitatilor de invatamant, nu prin intermediul autoritatilor locale si managementul – reprezentantii profesorilor cerand ca in consiliul de administratie al scolilor sa fie incluse, in proportie de cel putin 50 la suta, cadrele didactice.

Sursa: www.romanialibera.ro
Cum se poate aplica această lege de la toamnă? Va fi un haos total. În această perioadă se fac încadrările pentru anul şcolar următor, se aprobă planul de şcolarizare se desfăşoară etape ale mişcării de personal didactic. Tot ceea ce se produce acum va fi dat peste cap atunci când va apărea noua lege. Şi dacă s-ar aplica noua lege din anul şcolar următor şi tot ar fi prea devreme.

5 comentarii:

atreides spunea...

"Este nevoie ca unele materii, precum fizica, biologia si chimia, sa fie cumulate intr-una singura: stiintele. Astfel, invatarea ar fi mai eficienta" Miclea asta trebuie sa fie prost ca noaptea daca afirma asa ceva, eu l-as sfatui sa-si vada de treaba lui si sa nu-si bage nasul acolo unde in mod evident nu se pricepe. Bine ca n-a bagat si matematica in aceeasi oala, ca ii adresam si o injuratura. Daca ar fi ceva de studiat in paralel, ar putea fi eventual fizica si matematica, in niciun caz biologia nu are ce cauta in lista. Merci oricum pentru citat, despre Miclea asta aveam o imagine neutra, acum m-am lamurit cat il duce capul. Cred ca astia doi, Funeriu si Miclea, or sa faca praf educatia si cercetarea din Romania.

mirea spunea...

Domne',Tutea avea dreptate cand spunea ca astia "nu sunt in stare sa conduca nici o gara...nici o comuna rurala,incurca apele,infund fantanile,incapacitatea de guvernare a astora s'ar putea sa fie drumul hoitului roman sa devina viu"(referindu'se la prostitutia politica de dupa alegerile din Mai 1990 si inevitabil la ce va sa fie)."Roamnia e loc viran" domnule diriginte...sincer cum vedeti tara asta pana'n 2014 cel tarziu,lasand la o parte atitudinea de a practica optimismul in orice situatie, asa cum face astazi romanul "integrat"?!

Daniel Mălăelea spunea...

Mirea o infiintez o noua eticheta pe care o voi numi ,,Primite de la elevi'' in care o sa postez materiale scrise de elevi si fosti elevi ai mei.Vreau ca tu sa scrii acolo cat mai multe lucruri interesante. Ce zici daca te rog sa scrii ceva despre Valeriu Gafencu , Ioan Ianolide sau Petre Tutea?

Daniel Mălăelea spunea...

Iti multumesc in numele elevilor mei. Le va fi foarte util site-ul tau.L-am adaugat in blogroll

mirea spunea...

Cu multa placere,pentru mine e o onoare ca am descoperit aceasta generatie...sigur intr'o masura minimala dpdv informational pt ca sunt multe de "consumat";sa nu mai vorbesc de arhiva despre care nu stim mai nimic,stiti noi "prostimea".Nomenclaturistii vasali "latra" ideea ca in taina Spovedaniei s'a facut turnatorie,ei atat au sesizat,asta e dimensiunea lor,sunt limitati saracii,niste ratati fara pereche;zona in care putem lupta este "scriitura,in strada ne doboara prostimea"ar spune parintele Atanasie Stefanescu.Trebuiesc exprimate lucrurile normale,simple,pe care"numai prostii le coplica" zice Dostoievski,asta referitor si la reforma continua din domeniul educatiei despre care vorbiti... Vorbeam de o generatie cladida,daca vreti,in jurul lui Nae Ionescu(idee exprimata de multi).Putina lume stie ca Tutea,pana in jurul varstei de 30 de ani era de stanga;chiar circula o vorba celebra:daca pana la 35 de ani nu esti de stanga n'ai inima,dar daca dupa 35 de ani mai esti de stanga esti idiot,Tutea se caracteriza supunand:"eram de stanga,puteam a cacat";revin si spun ca undeva in anii '30 are loc,pe la Berlin,intalnirea celebra dintre Nae Ionescu si Petrica Tutea:"-Bai Tuteo',tot de stanga?...-Nu domn' profesor,am evoluat,sunt de dreapta...-N'ai evoluat baaa,te'ai DUMIRIT"...Avem nevoie si noi de acesta dumirire domnule diriginte,pentru ca suntem in situatia de a fi condusi de fosti tovarasi cu un limbaj si gandire de lemn gen Stefan Gheorghiu,scoliti in apus si degenerati intr'un limbaj de lemn de tip Howard.Trebuie sa demonstram ca SUNTEM in Europa dinainte de nasterea Europei.