duminică, 30 ianuarie 2011

E greu de crezut că ,,Procurorul general sare în ajutorul profesorilor''

 Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a promovat un recurs în interesul legii, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru unificarea deciziilor judecătoreşti, în cazul salariilor profesorilor.
Recursul vizează aplicarea Legii 221/2008, pentru aprobarea OG 15/2008, privind pretenţiile formulate de profesori, având ca obiect plata diferenţelor dintre drepturile salariale încasate şi cele cuvenite în baza acestui act normativ, începând cu data de 1 octombrie 2008, actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data efectivă a plăţii.
"Instanţa de contencios constituţional a constatat neconstituţionalitatea actelor normative succesive prin care Guvernul a persistat în hotărârea de a nu lua în considerare prevederile Legii nr. 221/2008", îşi motivează Kovesi recursul promovat.
Sursa:www.evz.ro
Este foarte greu de crezut faptul că procurorul general al României poate să ia o decizie în favoarea profesorilor. Mai cred şi că acum este greu de aplicat Legea 221/2008, după ce salariile au scăzut cu 25% şi acum vor creşte cu 15%. În cazul unei decizii favorabile profesorilor, ar trebui să se revină la salariile din octombrie 2008 şi acestea să se majoreze cu 33%. În plus, ar trebui ca sumele pe care le primim să fie actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie. Aş vrea să văd că se va întâmpla acest lucru. Nu i-aş urî mai puţin pe cei aflaţi la guvernare, dar aş aprecia faptul că în România, totuşi, se respectă legile.

9 comentarii:

Adrian spunea...

Procurorul General al Romaniei a dat o rezolutie favorabila, respectiv promovarea recursului in interesul legii cu propunerea de aplicare a Legii nr. 221/2008, cu luarea in considerare a neconstitutionalitatii celor 5 ordonante de urgenta care au blocat aplicarea legii (136/2008, 151.2008, 1/2009, 31/2009, 41/2009). Deci Procurorul General este de partea noastra. Decizia o va lua I.C.C.J. in baza motivatiilor Procurorului General dar si a motivatiilor din sentintele si deciziile contradictorii ale tribunalelor si ale Curtilor de Apel. Sa speram ca Procurorul General va fi suficient de convingator in fata ICCJ iar completul de judecata al acestei instante va judeca fara influente politice.

Daniel Mălăelea spunea...

Este greu de crezut. Laura Codruta Kovesi nu va fi niciodata de partea noastra.

Anonim spunea...

Chiar daca procurorul general ar fi de partea noastra nu el decide.Cred ca este o actiune pur electorala.

Adrian spunea...

Asa este. Nu procurorul general decide. El putea insa sa nu promoveze recursul in interesul legii. Ca a promovat recursul, este un pas foarte important (fundamental).

Adrian spunea...

Procurorul General chiar ca a sarit in ajutorul profesorilor. Iata concluzia domniei sale:
"Pentru  aceste  motive,  în  temeiul  art.  3307  din  Codul  de  procedură  civilă
solicit admiterea recursului în interesului legii şi pronunţarea unei decizii prin care 
să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii.
 
 
PROCUROR
Laura Codruţa Kövesi"

Sper ca dl Liviu Pop sau FSLI sa posteze intregul text al recursului in interesul legii. Aici pot doar sa precizez ca toate argumentatiile favorabile profesorilor au continutul celor formulate de noi, cele doua sindicate FSLI din judetul Galati: Sindicatul "Educatia" Galati si Sindicatul Liber din Invatamant Tecuci. DOAMNE-AJUTA!

Daniel Mălăelea spunea...

Inseamna ca ar trebui sa primim sume importante ca diferente intre ceea ce trebuia sa primim si ceea ce am primit. Dar salariile actuale vor fi si ele mai mari?

Adrian spunea...

Diferentele pentru 01.10.2008-31.12.2009 inseamna cca. 5 salarii pentru fiecare persoana care face parte din personalul didactic de predare si personalul didactic auxiliar. De la 01.01.2010, incadrarile trebuiau facute conform salariului lega din dec. 2009, deci majorat cu 33,4%. De la 01.01.2010 pana in prezent rezulta inca 4 salarii. Salariile actuale ar trebui sa fie tot cu 33,4% mai mari. Dar ramane problema reducerilor cu cca. 40% care este .... constitutionala (pentru basescu/boc si uneltele lor) dar nu este ... legala. Adica, o analiza pe legislatia comunitatii europene (cum am procedat si noi si prcurorul general) si un proces (sau mii de procese) la CEDO ne va da castig de cauza.

Daniel Mălăelea spunea...

Adrian, cate 9 salarii de primit din urma si salarii actuale mai mari cu 33,4% inseamna destul de mult. Sa dea Dumnezeu sa avem castig de cauza. Macar salarii mai mari sa primim acum. Diferentele le vom primi doar dupa ce scapam de acest guvern.

Adrian spunea...

Asa este. Va rog sa cititi ultimul comunicat de presa al FSLI (01.02.2011) pe www.fsli.ro. Se confirma ceea va spuneam anterior dar nu am discutat in ultimile zile cu dl Hancescu doar ca am informat intr-o sedinta din 2010 despre acest demers cu motivatia care acum s-a potrivit "manusa" peste/sub motivatia procurorului general.