sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Carol I întindea înalţilor demnitari doar un singur deget

       Regele Carol I, când îi primea în audienţă pe înalţii demnitari, nu le întindea toată mâna, ci doar un singur deget. Ofensa era vizibilă, dar toţi se prefăceau că nu o iau în seamă. Singurul care evita această jignire era P.P. Carp care, la audienţele în grup, stătea retras, ca şi cum n-ar fi meritat favoarea ca regele să-i întindă degetul. Atunci când a fost desemnat prim-ministru, P.P. Carp n-a mai putut evita gestul monarhului. În momentul în care Carol I i-a întins degetul, Carp s-a prefăcut că nu observă şi a continuat să caute în servietă nişte hârtii. Livid de mânie, Carol I l-a întrebat:
- Dacă dumneata ai fi rege şi, întinzând degetul unui curtean, acesta nu ţi-ar răspunde, ce ai face?
- Dacă i-aş fi întins un singur deget, mi-aş fi cerut scuze, pentru că primul sfetnic al regelui reprezintă ţara şi ea trebuie respectată, a răspuns Carp.
        Se poate şi mai rău. Ştim că Traian Băsescu nu le-a întins celor doi foşti conducători ai statului român nici măcar un deget. Poate că nici nu i-a văzut. Eu nu cred că putea să fie atât de nesimţit.

Un comentariu:

Wilkins Micawber spunea...

Ba le-a intins un deget, dupa cum a intins un deget intregii tari. Atata ca era degetul acela mijlociu indreptat in sus, ca la mascari.