marți, 2 martie 2010

2 martie- Sfârşit şi început

2 martie 1989
Pârtia Bradul. Un om cobora arzând pe schiuri în văzul a sute de turişti. Prăbuşit lângă un copac, fumegând şi urlând de durere, omul a avut puterea să scoată de sub haina incendiată, cu mâinile numai o rană, o bucată de carton pe care scria: “Stop Murder. Braşov = Auschwitz”. A fost un ultim gest îndreptat împotriva terorii instaurate la Braşov după revoluţia muncitorească anticomunistă din 1987. Omul se numea Liviu Babeş.



2 martie 2010
Astăzi circa 40 de oameni s-au strâns pe pârtia Bradul ca să-l comemoreze pe Liviu Babeş : membrii Asociaţiei „15 noiembrie 1987“, familia, dar şi câteva autorităţi locale. Soţia lui Babeş şi-a arătat nemulţumirea în privinţa felului în care este cinstită memoria protestatarului. Ea s-a referit cu precădere la felul în care arată crucea de la locul morţii soţului ei.
Tot atăzi am oficializat o legătură de suflet cu nişte oameni minunaţi alături de care m-am aflat în ultimul an. Am avut datoria morală de a le răsplăti încrederea. Sunt mândru că am avut şansa de a fi alături de ei.

Niciun comentariu: