duminică, 2 august 2009

20.000 de oameni, inclusiv profesori, daţi afară din Educaţie

MECI încalcă acordul semnat în mai cu sindicatele, dând ordin să se disponibilizeze 4% din personalul din şcoli

Ministerul Educaţiei, sub semnătura directorului general Mihai Păunică şi a directorului direcţiei performanţă în cariera didactică, Corina Marin, a transmis către inspectoratele şcolare judeţene numărul de posturi finanţate din bugetul de stat, valabile de la 1 septembrie 2009. Astfel, la nivelul întregii ţări, în învăţământul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atât de predare (didactice), cât şi auxiliare sau nedidactice. Spectrul acestor reduceri masive planează peste şcoală încă din ianuarie 2009, când bugetul învăţământului arăta foarte clar că nu vor fi bani, nu numai pentru mărirea salariilor cadrelor didactice, dar nici măcar pentru acoperirea lor până la sfârşitul anului. Deşi în acordul semnat în mai de către federaţiile sindicale şi patru membri ai Guvernului se specifica extrem de clar că nu vor exista disponibilizări în educaţie, iată că, astăzi, chiar MECI încalcă respectivul acord, ceea ce stârneşte nemulţumirea sindicatelor.

„Este inadmisibil ceea ce a făcut ministerul. Practic, se vor reduce de la minimum 50 de posturi pe un judeţ până la 1.200 la nivelul Capitalei“, ne-a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“.

Practic, diminuarea cu 4% a numărului total de posturi va duce la disponibilizarea de cadre didactice, dar şi de personal nedidactic: laboranţi, secretare, femei de serviciu.Cea mai păguboasă consecinţă însă ar putea apărea în mărirea numărului de elevi la clasă, prin comasarea claselor sub normativ şi prin reducerea posturilor didactice. Din această perspectivă se poate spune că intervenţia ministerului pe planurile-cadru – prin scoaterea haotică a unor discipline şi reducerea numărului de ore – n-a fost chiar o întâmplare, ci pregătea, de fapt, terenul pentru aceste reduceri drastice de posturi.
Sursa: www.gandul.info
Toate măsurile pe care le ia MECI acum erau previzibile de mult timp. Unii dintre noi au atras de multe ori atenţia asupra a ceea ce urmează să se întâmple, numai că nu ne-a ascultat nimeni. Să-i mulţumim doamnei Andronescu. Să le mulţumim şi liderilor de sindicat, care par hotărâţi atunci când fac declaraţii în presă, dar acceptă apoi aceste măsuri destul de uşor.

Un comentariu:

Mirea spunea...

"...Eeee...ai o biblioteca inchisa cititorilor,pentru soareci,ai sute de biserici in care de vecernie canta greierii,ai multi profesori fara studenti si studenti fara profesori si mult mai multi copii fara tata..."(Tudor Arghezi-"Cu bastonul prin Bucuresti"...1936)