miercuri, 6 mai 2009

Informare despre semnarea Acordului

Astăzi, 06.05.2009, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a avut loc întâlnirea programată între Birourile executive ale federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ şi reprezentanţii Guvernului, în vederea analizării situaţiei din sistemul de învăţământ. Din partea Guvernului au participat ministrul educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, ministrul de finanţe, domnul Gheorghe Pogea, ministrul muncii, domnul Marian Sârbu şi ministrul administraţiei şi internelor, domnul Dan Nica.

Discuţiile au început la ora 10 şi au durat mai bine de patru ore, timp în care fiecare ministru şi-a spus punctul de vedere în legătură cu problemele ridicate de membrii Birourilor executive ale federaţiilor sindicale, care au venit cu contraargumente.

Domnul ministru Pogea a spus în repetate rânduri că în anul 2009 vor fi asigurate veniturile salariale ale angajaţilor din învăţământ la nivelul celor din 2008 şi nu vor fi diminuate în niciun fel, dar nici nu se pune problema vreunei creşteri salariale în acest an.

În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare în sistemul bugetar, reprezentanţii Guvernului prezenţi la întâlnire s-au angajat să preia un model european de ierarhizare a categoriilor de bugetari. Biroul executiv al FSLI a propus plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei în această lege.

FSLI a susţinut menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei şi a atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în cazul descentralizării.

La solicitarea federaţiilor sindicale, domnul ministru Dan Nica a programat o întâlnire în data de 12 mai 2009, la ora 9, între Birourile executive ale federaţiilor sindicale şi asociaţiile reprezentanţilor comunităţilor locale, pentru dezbaterea unor probleme privind descentralizarea. Totodată s-a stabilit şi un calendar privind descentralizarea, care se va derula pe parcursul a doi ani. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ vor face parte din cadrul comisiilor de lucru care vizează acest proces.

De asemenea, s-a convenit începerea dezbaterilor între partenerii sociali şi MECI, a legilor învăţământului, în data de 15 mai a.c.

În urma discuţiilor tensionate, s-a semnat acordul, având 10 puncte, toate negociate îndelung, între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Spiru Haret, FEN şi Alma Mater. Ultimul punct al acordului menţionează faptul că sindicatele îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest, atâta vreme cât Guvernul nu îşi respectă angajamentele asumate prin documentul semnat astăzi.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE,

Claudia PUZDREA

Bucureşti, 06.05.2009

6 comentarii:

atreides spunea...

Mie toata agitatia sindicatelor din invatamant din ultima vreme, acum dupa ce s-a semnat acordul asta, mi se pare o aflare in treaba. Nu mi se pare ca prin acordul asta s-ar fi obtinut ceva semnificativ. De legea 221 nici nu poate fi vorba. Sindicatele mi-au lasat o imagine jalnica. Daca tot n-au obtinut decat vrajeli, macar puteau sa ceara capul Abramburicai, am fi avut satisfactia sa scapam de ea si de sclifoselile ei.
Halal ministru...

KQQ spunea...

În condiţiile în care ministerul nu şi-a dat seama că ACUM era momentul să desfiinţeze tezele unice (iar admiterea să se facă pe baza tezelor date până la 30 aprilie), semnarea acordului a fost cea mai înţeleaptă variantă. Protestul nu a fost coordonat corespunzător, motiv pentru care ziua de 5 mai = haos în şcoli iar efectele puteau fi cu mult mai grave dacă greva avea loc.
Domnule Mălăelea, bucuraţi-vă că aveţi o fetiţă sănătoasă; din câte am văzut în poză, fetiţa este copia dvs. în miniatură.

Daniel Mălăelea spunea...

Mi-am dat seama ca am pierdut prea mult din timpul pe care trebuia sa-l acord copilului meu. M-am agitat in zadar. Copilul meu merita mai mult.

br3b spunea...

Chiar ma gandeam ca trebuie sa existe pe net profesori mai comunicativi (cu blog), dedicati, implicati, eventual si cu traditie de pedagog in familie precum Dvs. Eram curios ce parere au oamenii din interior, dascalii, despre compromisul de ieri cu Guvernul.

Din exterior privind, mi s-a parut ca sindicatele care va reprezinta au avut o prestatie jalnica, patetica, ieri. Am scris si eu pe tema asta, fiindca nu ma asteptam ca ministrul garantat de Vanghelie sa obtina pacea sociala asa de usor.

Intrebarea din finalul mesajului meu este cat reprezinta cotizatia la sindicat din salariu?

Daniel Mălăelea spunea...

1% din salariul brut

KQQ spunea...

În şcoala unde predau, reacţia profesorilor nu a fost foarte fericită. Pe da altă parte, să ne batem joc de elevi, nu e o soluţie. Colac peste pupăză, unul din subiectele TSU a fost greşit. O greşeală minoră, dar care venind într-o perioadă dificilă, a înfierbântat spiritele mai mult decât trebuia.