Fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei a sustinut, vineri, la Iasi, ca 9.000 de directori de scoli vor fi rasi din functii, potrivit Ordonantei de Urgenta 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, transmite corespondentul NewsIn.
Deputatul iesean a explicat ca la alineatul 2 al articolului II din OUG 37/2009 se precizeaza clar ca inceteaza de drept, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, contractele de management educational incheiate in temeiul legii 128/1997, privind Statutul personalului didactic.
Adomnitei a apreciat ca aceasta prevedere a ordonantei, coroborata cu alineatul 3 al articolului 21 din Capitolul II al Statului personalului didactic, unde se precizeaza ca "numirea intr-o functie de conducere in unitatile de invatamant de stat se face pe baza de contract de management educational", va duce la demiterea a 9.000 de directori de scoli.
"Indiferent daca vorbim de o scoala din satul iesean Cioca Boca sau de un liceu din Capitala, ambii directori vor fi afectati de aceasta ordonanta. Practic, 9.000 de directori vor fi rasi din functii in urmatoarele 15 zile. Legea contrazice ceea ce spune doamna ministru Andronescu cu referire la faptul ca ordonanta nu afecteaza directorii de scoli. Acest act arata nepasarea, nesimtirea si ignoranta actualului Guvern fata de educatie", a declarat, in conferinta de presa, fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei.
Adomnitei a mai spus ca actul incalca si Pactul pentru Educatie, semnat si de cei doi presedinti ai partidelor aflate la guvernare, document unde, la capitolul obiective, se precizeaza ca semnatarii garanteaza "depolitizarea si profesionalizarea managementului institutiilor de educatie si cercetare".
Vicepresedintele Comisiei de Abuzuri din cadrul Camerei Deputatilor, Alina Gorghiu, prezenta vineri la Iasi, a declarat ca va incuraja directorii de scoli sa depuna memorii la comisia din care face parte si, nu in ultimul rand, sa atace in instanta demiterile. "Acest act normativ este ilegal si abuziv", a completat deputatul Alina Gorghiu.
Sursa: www.mondonews.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Eu zic sa vedeti si partea buna a situatiei: cu ocazia noilor numiri politice colegii vor putea sa afle in mod mai transparent de ce partid(e) tin directorii lor cei noi :)
Nu de alta, dar multi sunt 'under cover' si ies la lumina doar la asemenea imparteli ale prazii.
In rest ramane cum am stabilit - somn usor, d-lor profesori si sa dormiti cum v-ati asternut, adica dupa cum ati votat:)
1. Directorii au fost numiti prin concurs, chiar daca politicul a avut un cuvant de spus. Ca unii merita sa li se intample treaba asta (demiterea inaintea finalizarii mandatului) e perfect adevarat, dar nu e corect sa fie bagati toti in aceeasi oala. Ma refer la cei care sunt membri ai unor partide din opozitie sau simpatizanti ale acestora
2. Se poate ajunge la procese. Sa nu credeti ca toti sefii vor accepta sa fie inlaturati asa, tam-nesam. Insa cine credeti ca vor intenta procese: directorii cu tupeu, care taie si spanzura in unitatea pe care o conduc
am scris aici http://liviumarianpop.blogspot.com/2009/04/aberatiile-continua-politizarea-la-fel.html
era normal
Trimiteți un comentariu