marți, 12 august 2008

Ghiozdan mai uşor, ore mai puţine şi lumină naturală

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, se pare ca a terminat reforma sistemului sanitar, drept pentru care s-a hotarat sa dea o mână de ajutor la cea a învăţământului. Astfel, potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica pana pe 10 septembrie pe site-ul Ministerului, elevii vor avea un numar redus de ore, ghiozdane care sa nu depaseasca 10% din greutatea lor, iar lucrarile de control nu se vor mai da lunea si vinerea. Propunerile avansate de Ministerul Sanatatii vin in urma celor facute de cel al Educatiei, care sustine reducerea programei si a numarului de ore in invatamintul preuniversitar.
Actul normativ reglementeaza si modul in care trebuie stabilit programul elevilor. Astfel, scolarii nu vor mai avea doua ore consecutiv la aceeasi materie, nu vor mai da lucrari de control in zilele de luni si vineri si nici nu vor sustine mai mult de doua teze pe saptamana. Grija autoritatilor pentru elevi nu se opreste aici. Numarul de ore va fi redus considerabil: scolarii vor invata maximum patru ore pe zi, elevii de gimnaziu cel mult patru-cinci ore, iar cei de liceu nu se vor osteni mai mult de sase ore zilnic. Insa si de aceasta data, autoritatile ignora cu desavarsire problemele grave ale invatamantului romanesc, cum ar fi examenul de bacalaureat, fraudat masiv anul acesta.
Cat despre lumina din clase, Ministerul Sanatatii vrea ca la orele de desen si de scriere sa fie obligatoriu naturala, iar pupitrele trebuie sa fie reglabile. In acest context, se precizeaza ca educatia fizica nu se va mai face la finele programului. Volumul si greutatea manualelor, ca si a altor rechizite, trebuie sa fie "adaptate la capacitatea de efort a copilului", de aceea ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea elevului. Alimentatia trebuie sa tina cont de anotimp, varsta, starea de sanatate si de "specificul activitatii". Proiectul de ordin contine prevederi si in ce priveste numarul maxim de elevi dintr-o clasa. La gradinita, de exemplu, intr-o grupa vor fi cel mult 20 de copii, in crese, maximum 15 bebelusi, iar in ciclul primar o clasa nu va depasi 25 de elevi. In proiect se face si precizarea ca scolile, gradinitele si cresele nu trebuie sa fie amplasate in zone poluate sau aflate pe artere cu trafic aglomerat.

Articol publicat în ziarul ,, Ziua'' din 12 august 2008

Niciun comentariu: