sâmbătă, 30 august 2008

Antena 1 şi RCS&RDS pot pierde drepturile TV

Motivul pentru care nici după o lună de zile nu au acces la meciurile din Liga I decat o treime dintre microbisti este legat de o alianta a societatilor de cablu. Acestea forteaza organizarea unei noi licitatii, in urma careia fiecare televiziune doritoare sa poate transmite cel putin un meci pe etapa.
Problema drepturilor TV din Liga lui Mitica tinde sa devina exploziva cu fiecare zi care va trece. Data de 15 septembrie este termenul limita la care Consortiul Antena 1-RCS&RDS trebuie sa demonstreze ca au acoperire de 70 la suta a acestor partide de interes national (cel putin doua pe fiecare etapa). In caz contrar, contractul de 102 milioane de euro devine nul. Varianta organizarii unei noi licitatii este extrem de probabila din moment ce, conform unor surse neoficiale, toate societatile de cablu s-au aliat pentru a nu plati nici o taxa RCS-ului. Ulterior, dupa ce vor castiga noua licitatie, acestea vor imparti meciurile catre toate televiziunile interesate, urmand a sparge monopolul detinut de Antena 1 si clonele sale, GSP TV 1, 2 si 3. Astfel, se va ajunge la situatia de anul trecut, cand fiecare post TV interesat va putea prelua pe etapa cate partide ii poate tine... buzunarul. Cum pretul de achizitie a noilor drepturi TV va fi cu siguranta mai mare de 102 milioane de euro, Mitica Dragomir nu ar avea nimic impotriva sa primeasca si mai apoi sa imparta mai multi bani celor 18 cluburi de prima liga.
Au mai ramas 16 zile
Au trecut sase etape din campionatul intern si mai bine de o luna de zile, insa meciurile nu le poate urmari la o televiziune nationala decat o treime dintre microbisti. Restul au fost limitati la un singur meci din totalul de noua ale fiecarei etape. Consortiul Antena 1-RCS&RDS trebuie sa rezolve pâna pe 15 septembrie problema extinderii distributiei meciurilor din Liga I la peste 70 la suta din populatie, potrivit contractului încheiat cu Liga Profesionista de Fotbal. „Pâna pe 15 septembrie (n.r., etapa a saptea) au termen sa-si rezolve problema cu acoperirea teritoriala. Le-am cerut prin contract peste 70% acoperire nationala. În caz contrar, intram în conflict. Contractul devine rezolvat de drept, adica desfacut de drept, iar banii ramân la noi“, a spus Dumitru Dragomir. El a precizat ca, în acest moment, Liga a încasat banii din drepturile de retransmisie pentru primul an. „Deocamdata, noi ne-am încasat banii. Cluburile traiesc într-un procent de 30-40 cu acesti bani. În strainatate, meciurile se vând cu mult mai mult si bugetele cluburilor se bazeaza in proportie de 60 la suta pe banii primiti. Se va ajunge si la noi, pentru ca Guvernul nu ajuta cu nimic fotbalul românesc. Este o distractie care se plateste“, a spus „Corleone”.
Exista o portita in acte
Oracolul din Balcesti are si o solutie pentru castigatorii licitatiei pentru a nu mai fi acuzat ca face jocurile unui trust concurent. Acesta considera ca problema s-ar rezolva daca Antena 1, care are o acoperire de peste 70 la suta, ar mai difuza cate doua meciuri in fiecare etapa. O alta solutie oferita de Mitica Dragomir ar fi ca Antena 1 sa revanda un meci unei alte televiziuni care acopera peste 70 la suta. Sorin Oancea, vicepresedinte Antena 1 si director general Antena 3, considera ca nu este „corect“ faptul ca Liga încearca sa puna „presiune“ în privinta distributiei GSP TV. „Speram sa convingem si ceilalti operatori de cablu sa faca contract pentru retransmiterea GSP TV, asa cum au facut si cu alte programe. Daca cei de la Liga pun presiune pe noi, ceilalti cablisti nu au decât sa astepte. Nu este foarte corect. Este foarte simplu sa dam al doilea meci pe Antena 1 daca nu ne vom întelege cu ceilalti operatori de cablu. Dar acest lucru va multumi publicul?“, a declarat Sorin Oancea.
Postul Antena 1, alaturi de operatorul de cablu RCS&RDS, a câstigat, în 31 martie, licitatia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I în urmatoarele trei sezoane pentru suma de 85 milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamna 102 milioane de euro. Drepturile TV vizeaza sezoanele 2008/2009, 2009/2010 si 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate de televiziunea GSP TV.
Sursa: www.gardianul.ro

Niciun comentariu: