marți, 10 februarie 2009

Federaţiile sindicale din învăţământ au suspendat negocierea Contractului colectiv de muncă

Negocierea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură învăţământ a fost suspendată, marţi, la iniţiativa reprezentanţilor FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater", care au solicitat proiectul de buget elaborat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie susţin, într-un comunicat de marţi, că motivele care au stat la baza suspendării se referă la nerespectarea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a obligaţiei prevăzute de Legea nr. 130/1996 privind negocierea Contractului colectiv de muncă, respectiv de a pune la dispoziţia federaţiilor sindicale o serie de informaţii care să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei "Alma Mater", materialele trebuiau puse la dispoziţia partenerilor sociali încă de la jumătatea lunii ianuarie 2009.

De asemenea, sindicaliştii reclamă nerespectarea de către MECI a obligaţiei asumate la prima reuniune din acest an, de a face observaţii şi propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de cele patru federaţii sindicale reprezentative, precum şi prezentarea de către minister a unui proiect de contract, care nu conţine drepturi a căror acordare şi cuantum sunt reglementate prin dispoziţii legale şi nici drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007-2010.

Totodată, potrivit federaţiilor sindicale, proiectul de contract prezentat de MECI nu conţine o serie de drepturi negociate în conformitate cu prevederile articolului 50 alineatul 12 din Statutul personalului didactic şi consacrate de Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură în vigoare, precum şi de cele anterioare şi nici prevederile din Contractul colectiv de muncă în vigoare ce consacră dialogul social.

Un alt motiv pentru care negocierea a fost suspendată se referă la lipsa de reacţie a MECI faţă de abuzurile autorităţilor locale din întreaga ţară, care, încâlcând prevederile legale în vigoare, au dispus sistarea plăţii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradaţiei de merit, a premiului lunar din suma de doi la sută din fondul de salarii, a sporului pentru condiţii grele, periculoase şi nocive.

Federaţiile sindicale au solicitat să li se pună la dispoziţie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de MECI, avizat de Ministerul Finanţelor Publice şi aprobat de Guvern, precum şi Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecărui minister reducerea cu 20 la sută a cheltuielilor de personal.

Potrivit sindicaliştilor, negocierile sunt suspendate până în momentul în care Ministrul Educaţiei va prezenta liderilor federaţiilor sindicale toate informaţiile solicitate privind bugetul pe anul 2009 şi măsurile pe care Guvernul intenţionează să le adopte în privinţa unor drepturi ale salariaţilor din învăţământ.

Sursa: www.mediafax.ro

Niciun comentariu: