Dupa o luna si jumatate de asteptare febrila, elevii claselor a XII-a au parte de o surpriza neplacuta din partea Ministerului Educatiei: modelele de subiecte pentru "Bacalaureatul simplificat" nu difera cu nimic de cele din anii trecuti. In aceste conditii, amanarea publicarii lor nu poate fi justificata decat intr-un singur fel: Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar se face ca lucreaza.
Practic, din cele sapte probe de pana acum, in "Bacalaureatul simplificat" s-a redus doar una - cea de sport, dar si pe aceea o putem considera inlocuita, de fapt, cu proba nou infiintata de competenta in utilizarea computerului. "Marea" noutate consta in faptul ca vechile probe orale au fost mutate in timpul semestrului II si ca elevii nu primesc note la ele, ci calificative. Pentru a li se conferi un anume grad de seriozitate, aceste probe sunt obligatorii si eliminatorii. Insa atat timp cat evaluarea este facuta de catre profesorii de la clasa, este lesne de estimat ca elevii vor primi calificativ maxim fara prea mari probleme, si ca vor intra cu totii in posesia certificatelor de competenta ce vor fi acordate prin - sau in functie de - bunavointa dascalilor. E drept ca raspunsurile scrise la testarea competentelor pentru computer vor fi trimise spre evaluare centrelor regionale, dar sa nu uitam ca profesorii de informatica vor fi in clasa cu elevii cand acestia dau raspunsurile.
O simpla privire asupra modelelor de subiecte publicate de Ministerul Educatiei arata ca nu difera de anii trecuti nici in cazul probelor orale, nici in cel al probelor scise. Este aceeasi structura de subiect ca in anii trecuti, cu acelasi tip de precizari metodologice despre cerinte si modalitati de evaluare ale acestora.
Sursa: www.ziua.roPractic, din cele sapte probe de pana acum, in "Bacalaureatul simplificat" s-a redus doar una - cea de sport, dar si pe aceea o putem considera inlocuita, de fapt, cu proba nou infiintata de competenta in utilizarea computerului. "Marea" noutate consta in faptul ca vechile probe orale au fost mutate in timpul semestrului II si ca elevii nu primesc note la ele, ci calificative. Pentru a li se conferi un anume grad de seriozitate, aceste probe sunt obligatorii si eliminatorii. Insa atat timp cat evaluarea este facuta de catre profesorii de la clasa, este lesne de estimat ca elevii vor primi calificativ maxim fara prea mari probleme, si ca vor intra cu totii in posesia certificatelor de competenta ce vor fi acordate prin - sau in functie de - bunavointa dascalilor. E drept ca raspunsurile scrise la testarea competentelor pentru computer vor fi trimise spre evaluare centrelor regionale, dar sa nu uitam ca profesorii de informatica vor fi in clasa cu elevii cand acestia dau raspunsurile.
O simpla privire asupra modelelor de subiecte publicate de Ministerul Educatiei arata ca nu difera de anii trecuti nici in cazul probelor orale, nici in cel al probelor scise. Este aceeasi structura de subiect ca in anii trecuti, cu acelasi tip de precizari metodologice despre cerinte si modalitati de evaluare ale acestora.
Am aşteptat cu nerăbdare publicarea modelelelor de subiecte pentru examenul de bacalaureat de anul viitor şi am rămas neplăcut surprins de faptul că nu diferă absolut deloc de cele de anul acesta. Toţi ne aşteptam ca CNCEIP să vină cu unele noutăţi. La disciplina Istorie nu se schimbă nimic în privinţa modelelelor de subiecte. Vor fi tot 2 întrebări structurate având ca material suport surse istorice şi un eseu structurat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu