luni, 20 iulie 2009

Germania este nevoită să angajeze profesori din România şi Bulgaria

Tot mai mulţi profesori din România şi Bulgaria, care sunt consideraţi "bine pregătiţi, dar cu lacune de pedagogie", sunt angajaţi în sistemul de învăţământ din Germania ca urmare a lipsei de forţă de muncă din acest domeniu, scrie publicaţia germană Bild.

Cotidianul Bild atrage atenţia că lipsa de profesori este tot mai dramatică în Germania, având în vedere că pentru toamnă se prefigurează un deficit de 40.000 de cadre didactice pentru posturi în învăţământ. Deficitul este cu 15.000 de locuri mai mare decât în anul 2008, ceea ce înseamnă o creştere de 60%. Cea mai mare lipsă de profesori se constată la materiile matematică, informatică, fizică şi chimie.

Potrivit autorităţilor, cauza deteriorării situaţiei este că tot mai mulţi profesori germani ies la pensie, fără să existe cadre didactie care să îi înlocuiască. Uniunea Filologică din Germania (DPhV) consideră că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema deficitului din învăţământ este angajarea cadrelor didactice din Europa de Est.

În mai multe şcoli din Germania au fost angajaţi deja profesori din România şi Bulgaria. "Aceştia sunt bine pregătiţi. Dar au mai avut nevoie de cursuri de pedagogie. Landurile ar trebui să ofere profesorilor dn Europa de Est cursuri speciale", a declarat preşedintele DPhV, Heinz-Peter Meidinger.

Potrivit estimărilor DPhV, în următorii zece ani vor ieşi la pensie 300.000 dintre cei 770.000 de profesori din Germania.

aici

Dar salariul? Cât este salariul în Germania? Ar putea fi o soluţie pentru cei ce vor fi disponibilizaţi în România şi cunosc limba germană. Şi în România există deficit de cadre didactice la unele discipline. Oare profesorii germani ar veni să lucreze în România?

Niciun comentariu: