sâmbătă, 23 aprilie 2011

11 reguli pe care elevii nu le învaţă la şcoală

Bill Gates a tinut un discurs la un liceu despre cele 11 lucruri pe care elevii nu le-au invatat si nu le vor invata la scoala. El a scos in evidenta faptul ca sentimentul de automultumire si invataturile "corecte" din punctul de vedere al politicilor educationale au creat o generatie de copii care nu au deloc notiunea de realitate si despre felul in care realitatea aceasta i-a destinat esecului in lumea reala.

Regula nr. 1:  Viata nu e dreapta - obisnuieste-te cu ideea!

Regula nr. 2:  Lumii prea putin ii pasa de stima ta de sine. Lumea se asteapta sa realizezi ceva INAINTE de a fi multumit de tine insuti.

Regula nr. 3:  Nu vei castiga 60.000$ pe an de indata ce parasesti bancile scolii. Nu vei fi vicepresedintele vreunei companii cu telefon in masina decat atunci cand vei fi muncit pentru acestea.

Regula nr. 4:  Daca crezi ca profesorul tau e sever, stai sa vezi cand o sa ai un sef!

Regula nr. 5:  A lucra intr-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tai aveau o alta denumire pentru asta: o numeau sansa.

Regula nr. 6:  Daca o dai in bara, nu e vina parintilor tai, asa ca nu te mai smiorcai in legatura cu greselile tale, ci invata din ele.

Regula nr. 7:  Inainte de a te fi nascut, parintii tai nu erau atat de plicticosi ca acum. Au ajuns asa din cauza ca trebuie sa-ti plateasca cheltuielile, sa-ti spele hainele si sa te asculte pe tine spunandu-le cat de grozav te crezi. Asa ca înainte de a te porni sa salvezi jungla de parazitii generatiei parintilor tai, incearca sa-ti despaduchezi
propriul dulap.

Regula nr. 8:  Poate ca scoala ta a scapat de invingatori si invinsi, insa viata NU. In unele scoli au abolit corigentele si elevul poate incerca de cate ori vrea el sa dea raspunsul corect la o intrebare. Asta nu seamana, deloc, cu NIMIC din viata reala.

Regula nr. 9: Viata nu se imparte in semestre. Nu ai verile libere si pe foarte putini angajatori ii intereseaza sa te ajute sa "te gasesti". Faci asta in timpul liber.

Regula nr. 10:  Ce vezi la televizor NU e viata reala. In viata reala oamenii chiar trebuie sa mai plece din cafenele si sa mearga la serviciu.

Regula nr. 11: Fiti amabili cu tocilarii. Exista sansa ca in viitor sa lucrati pentru vreunul dintre ei.
Le-am copiat de pe internet, dar cred că merită să reflectăm asupra lor.

2 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Hristos a înviat!

Anonim spunea...

De fapt prima regula o inveti indirect si pe bancile scolii.Stiti doar ca sunt multi copii de bani gata a caror parinti dau bani grei la profesori ca acestia sa aiba note bune,cu toate ca sunt bata la invatatura.Asta in timp ce unii copii buni la carte dar fara euroi in portofel iau note mai mici.Apoi mai sunt unii profesori care pun notele la obiectul lor in functie de notele pe care un elev le are la alte obiecte.Asta am patit si eu acum ceva ani la ora de geografie.Raspunsesem corect la toate intrebarile puse de profesoara iar la final m-a chemat la catedra ca sa-mi puna nota.Acolo ea a deschis catalogul,s-a uitat cu atentie si la notele pe care le aveam,printre altele,pe la fizica,chimie si matematica(care nu erau prea bune,d-alde 5-6,mie neplacandu-mi prea mult aceste obiecte)si in loc sa-mi puna 10 cum meritam mi-a pus 8.Asa ca taiati din lista prima idee fiindca aia se invata din greu la scoala.