miercuri, 2 mai 2012

Ce schimbări ar trebui să se producă pe termen scurt şi mediu în Educaţie

       Avem un nou ministru al Educaţiei şi un ministru delegat care vine din mijlocul cadrelor didactice. Avem o nouă majoritate în Parlament. Vom avea un nou program de guvernare, care, cu siguranţă, va avea în centrul preocupărilor cetăţeanul. Sunt întrunite auspiciile unor schimbări fundamentale în societatea românească şi, evident,  în domeniul Educaţiei. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem. În primul rând, trebuie să reparăm ceea ce alţii au stricat. Avem nevoie de o lege completă şi corectă. Avem nevoie de oameni noi care să aplice legile noi. Avem nevoie de încredere şi, de aceea, trebuie să punem capăt unor practici ilegale şi imorale vechi. 
     Ca om al şcolii de 15 ani, ca mic lider de sindicat de 12 ani, ca mic activist politic în domeniul Educaţiei de 3 ani, îmi permit să punctez câteva dintre lucrurile esenţiale care ar trebui să se producă începând chiar de săptămâna viitoare:
1. Revenirea la nivelul salariilor din iunie 2010
2. Creşterea salariului debutanţilor pentru a se încuraja intrarea în sistem
3. Punerea în aplicare, în cel mult 3 tranşe, a hotarârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile
4. Modificarea curriculumului în sensul reducerii conţinuturilor şi, implicit, a conţinuturilor manualelor şcolare
5. Modificarea LEN, în urma unei dezbateri publice care să identifice în mod obiectiv prevederile care trebuie înlocuite
6. Organizarea de concursuri corecte pentru funcţiile de inspectori şcolari şi directori de unităţi şcolare
7. Introducerea unui program educaţional care să vizeze reducerea violenţei şcolare
8. Reducerea absenteismului şcolar
9. Introducerea unui set de măsuri care să asigure respectarea deontologiei profesionale de către toate cadrele didactice
10. Încheierea Contractului Colectiv de Muncă
11. Organizarea corectă şi transparentă a concursurilor şi examenelor naţionale
12. Asigurarea accesului tuturor cadrelor didactice la programele de formare continuă şi de perfecţionare

2 comentarii:

Adrian spunea...

Daca nu se modifica LDS, nu se va reusi nimic. Ramane sa vedem cat de repede va reusi Liviu Marian Pop sa impuna modificarea acestei legi in Parlament. Exista un proiect pentru capitolul "Sindicatele" la care am lucrat, se afla si la FSLI (chiar d-lui Pop i l-am dat) si la Comisia de munca din Parlament. Trebuie imbunatatit si extins la toate capitolele sau poate ca exista alte proiecte si pentru celelalte capitole. Fara un dialog social real pe toate palierele, fundamentat pe o lege rationala si democratica, nu se va putea realiza nimic trainic.

yoko70 spunea...

1.Titularizare in sistem national;
2.Transfer liber;
3. Concurs gen rezidentiat pentru directori/inspectori;
4.Decontarea navetei din bugetul central.
5. Eficientizarea cheltuirii banilor publici; de exemplu,este mai economic sa inchiriezi o locuinta cu 400 de lei decat sa decontezi un abonament /benzina de 700 lei.
6.Elaborarea Regulamentului pentru sporuri
8. Deblocarea posturilor.
9 Transparenta la elaborarea planului cadru.