miercuri, 24 iunie 2009

Ministerul Muncii a propus Guvernului tăierea cu 40% a salariilor din grila Legii unice

Ministerul Muncii a propus miercuri Guvernului taierea cu 40% a salariilor din grila Legii Salarizarii unice, transmite Realitatea TV. Cele trei niveluri de referinta prezentate de Ministerul Muncii in sedinta de Guvern de miercuri sunt 5,4, 3,8 si 2,3 salarii minime pe economie, in scadere cu circa 40% fata de coeficientii-reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, respectiv 3,8 salarii minime. Ministerul Muncii a prezentat in sedinta Executivului aceste niveluri de referinta, ce ar putea, insa, sa suporte modificari ulterioare in jos, daca impactul bugetar al aplicarii Legii unitare de salarizare nu va putea fi suportat de bugetul de stat, au declarat surse guvernamentale, citate de realitatea.net. Informatia a fost confirmata miercuri seara pentru Realitatea TV de ministrul Muncii, Marian Sarbu, care a tinut sa sublinieze ca aceste prevederi se afla inca in negociere.
Astfel, pe noua grila, functia de medic primar de clinica - echivalenta cu cele de conferentiar in Ministerul Educatiei, maior in Ministerul Apararii, consilier superior in Ministerul Finantelor si judecator de tribunal - ar urma sa fie remunerata cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei in prezent).
Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime. La al doilea nivel se afla functiile de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani, inspector in Ministerul de Interne, locotenent cu studii superioare de lunga durata, expert principal si expert vamal principal in Ministerul Finantelor, grefier gradul II cu functii superioare din Ministerul Justitiei, preot de parohie si farmacist. Referentii superiori in minister si agentii de politie debutanti in Ministerul de Interne si secretari de scoala vor castiga, potrivit noii grile, 1.380 lei (2,3 salarii minime pe economie).
aici

E clar că această lege, pe care unii dintre colegii noştri o aşteptau ca pe o minune, nu ne poate aduce nimic bun. Salariile pe care le vom primi, vor fi chiar mai mici decât cele de acum, pentru că în salariile din grilă vor fi incluse sporul de vechime şi indemnizaţia de dirigenţie. În timp ce alte categorii de bugetari vor primi sporuri suplimentare, de exemplu cei din Justiţie vor avea 5 sporuri, noi vom pierde şi sporurile pe care le mai aveam. Să le mulţumim guvernanţilor şi liderilor de sindicat.

4 comentarii:

Anonim spunea...

propun revenirea la comunism :) pai...pe vremea aia GARANTAT raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu era de 1 la ...hai sa nu zic 15 da 20...sigur ...by the way stiti cat castiga o notarita de 27 de ani ?...cunosc cazul personal.. 1 miliard /net
pe luna Asta in timp ce un profesor de 27 ani ia 7-8 milioane Cum e sistemul asta ...social care permite asa ceva ? capitalismul de cumetrie mmm?

Daniel Mălăelea spunea...

Chiar asa mult castiga? Dar e atat de grau sa ajungi notar. E o casta inchisa. Nu patrunde nimeni din afara ei. Sa fie sanatosi.

Daniel Mălăelea spunea...

Proiectul legii salarizării unitare prevede pentru profesorul de liceu de liceu gradul II un coeficient de ierarhizare cuprins între 3,05 pentru debutanţi şi va putea ajunge la aproape 6 pentru vechime maximă, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Cea ce e prevăzut în proiect ca şi coeficient, pentru profesorul de liceu grad II este între 3,05 şi 4 pentru debutanţi, iar la ieşire, cu vechime maximă, poate ajunge la aproape 6. Ori de câte ori vom creşte salariul minim pe economie, la data la care legea va fi aplicabilă toată grila se va majora. Deocamdată propunerile sunt în negociere" a precizat Sârbu.

Potrivit propunerilor făcute de sindicate lşi MECI, profesorul de liceu gradul II era pe treapta a doua de salarizare, având un coeficient de salarizare de 6,5.

Ministrul a recunoscut că în şedinţa de Guvern de miercuri, coeficienţii de ierarhizare stabiliţi iniţial au fost ajustaţi, precizând însă că nu poate confirma nicio cifră.

"Nu pot sa confirm nicio cifră. Dar e mult spus 40 la sută" a mai spus ministrul, adăugând că s-au făcut ajustări, însă 40 la sută este "exagerat".(www.mediafax.ro)

Anonim spunea...

Asa ...ca sa previzionam viitorul luminos al celor care inca mai stau in Romania pe un salariu de 2 lei : desigur stiati ca generatii;e nascute inainte de 90 sunt cam de 4-500 000 de copii pe cand acum numai 200 000 (in medie ) Ganditi va cine va plati pensiile pt atata ...BOBOR ...si mai ales ce punctaj la pensie veti acumula lucrand in invatamant