vineri, 12 iunie 2009

Profesorii, cadrele militare şi poliţiştii şi-au stabilit salariile din grila unică

Cel mai mic salariu în armată şi poliţie, care va fi acordat agenţilor de poliţie debutanţi şi soldaţilor, va fi de 2.280 lei, iar şeful armatei române va câştiga 8.190 lei, la fel ca şi chestorul general de poliţie, potrivit grilei de salarizare convenite de Armată şi Poliţie şi Ministerul Muncii.

Astfel, şeful de stat major al armatei, amiralul şi chestorul general de poliţie vor avea salarii cuprinse între 8.100 lei şi 8.190 lei, corespunzător coeficienţilor de salarizare de 13,5-13,65 (la un salariu minim pe economie de 600 lei), în timp ce chestorul şef de poliţie, viceamiralul şi generalul locotenent va putea câştiga cel mult 8.070 lei.

"S-a convenit cu reprezentanţii ministerul Muncii ca şeful armatei să nu câştige mai mult decât ministrul de resort", a declarat, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ''Pro Lex'', Vasile Lincu.

Funcţia corespunzătoare gradului de colonel va avea un coeficient în grila de salarizare a Legii Unitare de 11-12,6, respectiv venituri cuprinse între 6.600-7.560 lei, iar un căpitan ar putea câştiga maximum 6.480 lei. Un locotenent ar putea avea o indemnizaţie cuprinsă între 3.600 şi 4.020 lei, în timp ce un agent de poliţie poate câştiga numai din salariu între 3.420 şi 3.600 lei.

Funcţiile corespunzătoare gradelor de agent de poliţie sau penitenciare debutanţi sau soldaţilor va avea un coeficient în grila de salarizare de 3,8, respectiv un salariu de 2.280 de lei.

Un profesor debutant va câştiga 3.300 lei, iar un profesor care şi-a luat definitivatul - maximum 4.300 lei, în timp ce un învăţător cu studii medii şi vechime de peste 40 ani va avea un salariu de 3.600 lei, potrivit grilei finale unice de salarizare convenite de Ministerele Educaţiei şi Muncii.

Totodată, un profesor cu gradul II va câştiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei.

Un învăţător debutant, un educator şi un maistru cu studii medii vor avea coeficienţi în grila unică de salarizare cuprinşi între 2,77 şi 3,50, respectiv un salariu maxim de 2.100 lei, calculat la salariul minim brut pe economie, de 600 lei.

Cât priveşte învăţământul superior, salariile pornesc de la 2.844 lei, pentru un asistent universitar cu vechime minimă, până la 7.800 lei, pentru un profesor universitar cu vechime maximă.

Astfel, un asistent universitar ar urma să câştige între 2.844 lei şi 4.500 lei, având coeficienţi în grilă cuprinşi între 4,74 şi 7,50, iar un connferenţiar universitar între 4.512 lei şi 6.000 lei, în funcţie de vechime.

Profesorii universitari vor avea salarii cuprinse între 5.814 lei şi 7.800 lei, coeficienţii fiind cuprinşi între 9,69 şi 13.

Documentul convenit de reperezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Ministerului Muncii mai prevede introducerea în salariul de bază a sporurilor de stabilitate, de vechime şi a celui neuropsihic pentru angajaţii din învăţământ.

În categoria sporurilor vor fi cuprinse, însă, salariul de merit, gradaţia de merit şi indemnizaţia de conducere, care vor putea reprezenta cumulat maximum 30% din salariul de bază.

Până vinerea viitoare, grupul de lucru de la ministerul Muncii trebuie să finalizeze proiectul de lege privind salarizarea unică în sistemul bugetar. Documentul va ajunge apoi pe masa Guvernului.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, aşa cum a impus Fondul Monetar Internaţional.

aici

4 comentarii:

Liviu spunea...

Cred ca intrebarea fireasca dupa citirea acestui text este: chiar crede cineva bazaconiile astea? :)

Daniel Mălăelea spunea...

Din pacate,Educatia va ramane tot cu cele mai mici salarii. Se maresc tot salariile bugetarilor privilegiati.

Liviu spunea...

Problema nu e atat ca cei din sistemul de invatamant raman cu salarii mici. La urma urmei, nicaieri in lume profesorii nu au salarii de invidiat.

Problema e ca aceste salarii vor ramane pe hartie cam pana la calendele grecesti. Inainte de alegeri, v-au mintit ca va maresc lefurile cu 50%, acum, ca vi le maresc cu 100%. Chiar ii crede cineva?

Anonim spunea...

Dar cu salariile de merit cum ramane? E normal ca toti ofiterii sa aiba salariu de merit? Numai ei sa traiasca bine? Armata e facuta doar din ofiteri? De ce nu se scoate acest salariu de merit care a distrus moralul armatei? Astept raspuns. sa se studieze modul de acordare al acestui nenorocit de salariu de merit, se da doar la lingai, pupincuristi si labari.