vineri, 27 aprilie 2012

Luaţi-vă ghearele de pe şcolile noastre!

         Întotdeauna au existat imixtiuni ale politicului în şcoli şi în procesul instructiv-educativ. În ultimii 20 de ani au existat şi oameni ai şcolii care au făcut politică. Dar, în ultimii 4 ani, lucrurile s-au agravat. Inspectoratele şcolare şi sindicatele au devenit, din ce în ce mai mult, trambuline pentru accederea în Parlamentul României. Numeroşi directori şi lideri de sindicat judeţeni au devenit consilieri locali sau judeţeni. Foarte mulţi dintre cei care nu şi-au asumat public o anumită coloratură politică au devenit măcar slugi credincioase ale partidului aflat la Putere. În tot acest timp, de unităţile şcolare, de bunul mers al procesului instructiv-educativ au rămas să se ocupe profesorii cu experienţă şi cu vocaţie.
      Sunt profesor în aceeaşi unitate şcolară de 15 ani şi de peste 10 ani sunt un mic lider de sindicat. Am văzut şi am auzit multe lucruri despre legăturile dintre cei care conduc inspectoratele, unităţile şcolare şi sindicatele şi mediul politic. Nu poate nimeni să spună că eu nu vorbesc în cunoştinţă de cauză. În plus, presa a dezăluit permanent astfel de legături. Nu este normal ca mulţi dintre inspectori şi directori să fie numiţi doar pe criterii politice, iar aceştia să se comporte ca administratori de moşie în folosul partidului aflat la guvernare.
    S-a ajuns mult prea departe cu politizarea sistemului de învăţământ. Este momentul să redăm şcolile profesorilor. Persoanele cu funcţii de conducere din inspectorate şi managerii unităţilor şcolare trebuie să fie în primul rând buni profesionişti şi oameni corecţi şi nu oameni obedienţi. Sper că aceste anomalii vor fi îndreptate în viitor, pentru ca tinerii României să aibă şansa unui învăţământ de calitate.

Niciun comentariu: