Legea privind salarizarea unică din sectorul bugetar, care prevede salariul maxim plătit din bani publici va fi de 8400 de lei (de 12 ori salariul minim), nu li se va aplica fix celor despre care presa a scris că au venituri nesimţite.
Ordonanţa de urgenţă privind modul de aplicare a Legii unice a salarizării, care va fi discutată în sedinţa de guvern de azi, prevede că „salarizarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice care şi-au schimbat regimul de finanţare - din instituţii finanţate integral din venituri proprii în instituţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat - se realizează conform contractelor colective de muncă legal încheiate, până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate”.
Update: Odonanţa a fost adoptată
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că pentru anul acesta vor rămâne în vigoare contractele colective de muncă pentru autorităţile şi instituţiilor finanţate din surse proprii.
„Aceste contracte expiră în lunile următoare, din februarie până în octombrie şi în această perioadă ele vor fi aplicate. Ce există în contractul colectiv de muncă se plăteşte până la expirare. Contractele au fost încheiate pentru instituţiile care se finanţau exclusiv din venituri proprii, adică aproximativ 30 de autorităţi", a declarat Şeitan.
Lista autorităţilor şi instituţiilor finanţate din venituri proprii
- Romatsa (foto)- instituţia însărcinată cu controlul traficului aerian
- ANCPI - Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
- ISCIR - Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Instalaţiilor sub Presiune
- ISC - Inspectoratul de Stat pentru Construcţii
- ANRE - Agenţia Naţională de Reglementare în Energie
- ANRSC - Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Serviciilor Comunale
- ANL - Agenţia Naţională pentru Locuinţe
- OSIM - Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
Acestea sunt doar câteva dintre agenţiile care figurau, până în 2009, ca fiind finanţate integral din venituri proprii, ceea ce însemna că îşi puteau stabili singure bugetele de venituri şi cheltuieli şi, implicit, şi nivelul salariilor.
Ce salarii se ascund în spatele contractelor colective de muncă?
În cazul ANRSC, de exemplu, regulamentul de funcţionare din 2007 prevede că „drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc prin contractul colectiv de muncă, încheiat la nivelul ANRSC, în condiţiile legii”. Acesta este şi motivul pentru care angajaţii instituţiei nu-şi completează rubrica venituri în declaraţiile de avere. Bugetul, care este aprobat de preşedinte, nu este public, prin urmare nu se ştie nici care sunt veniturile instituţiei, nici volumul cheltuielilor de personal.
La ANRE, datele privind bugetul au apărut în presă, sub forma unor declaraţii ale preşedintelui. Pentru cheltuielile de personal au fost alocate, în 2009, 27 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că fiecare din cei 240 de salariaţi costă, în medie, aproape 10.000 de lei pe lună.
Nici salariaţii Romatsa nu-şi declară salariile. Bugetul companiei este aprobat însă de Ministerul Transporturilor. În actul normativ de aprobare apare câştigul mediu pe salariat: nu mai puţin de 12.906 lei pe lună!
La Cadastru (ANCPI), un director ajunge la venituri nete de 10.000 de lei pe lună, în timp ce un contabil-şef (din Ilfov) a câştigat aproape 8.200 de lei pe lună.
La ANL, salariile variază: de la 3.700 de lei/lună în cazul unui şef de serviciu, până la peste 10.000 de lei pe lună în cazul şefului pe Bucureşti.
La OSIM, angajaţii cu funcţii de conducere (şef serviciu, şef birou) au câştigat circa 5.500 de lei pe lună, potrivit declaraţiilor de avere.
Nici la ISCIR sau ISC declaraţiile de avere nu sunt publice. Premierul critica însă Inspectoratul de Stat pentru Construcţii că se chinuie să cheltuie bani astfel încât să nu obţină profit pe care să-l verse la buget.
"Pentru instituţiile care au trecut la finanţare bugetară, după expirarea acestor contracte, vor fi aplicate prevederile Legii salarizării unitare pentru că unităţile bugetare nu încheie contracte colective de muncă”, a mai spus Şeitan.
www.capital.ro
Bugetarii de lux rămân cu aceleaşi salarii nesimţite în timp ce noi vom avea salarii şi mai mici. Mincinoşilor, cât o sa ne mai prostiţi?
24 de comentarii:
Ha, ha, ha!
Nu, nu-s prosti, prosti au fost cand au votat PD si Basescu, acu' doar trag ponoasele :)
Dureros de multi colegi de breasla au votat cu Basescu, desi stiau ce planuri avea acesta in legatura cu invatamantul. Unii dintre noi chiar isi merita soarta.
La capitolul asta sunt perfect de acord cu Mircea Badea - las' sa faca PD si Basescu exact ce le trece prin cap.
Se pare ca unii nu pricep altfel ce catastrofa au votat. Culmea e ca multi nici macar asa n-au sa inteleaga pe ce lume sunt.
Varianta la Marinel care era...mmm? stai ca nu mi aduc bine aminte Aaaa....Prostanacu cu delir violet ! Ala da ..era bun! Corect!
Intre un mafiot si un prostanac delirant ce ati ales ? Eu ...pe primul. Imi merit soarta! nu ?:)
Cu siguranta, da. Eu sunt victima prostiei unora ca tine. Cel putin, putem crede cu daca-l votam pe celalalt era mai bine.
Atata timp cat vom sta cu mana intinsa la bugetul gestionat de jmeckeri si mafioti nu putem pretinde bunastare! Milogii...pomanagii.. nu o duc bine nicaieri! Inseamna ca desi avem o varsta nu am inteles nimic din ceea ce ne inconjoara! Nu stiu ce putem sa i invatam pe copii astia....ceva care cu adevarat sa le imbunatateasca viata mai incolo...nu gargara istorico patriotarda a la PRM....si nici tzurca pe maidan ...nu cred ca l va ajuta pe Gigel dupa ce termina SAM ul sa castige o paine ! Eu as scoate orele astea de umplutura la profil tehnic si as scoate din ei macar niste meseriasi buni! Daca intrebi 99.99 % din absolventii de SAM ce a fost la ...poftim 24 ianuarie 1859 ...GARANTAT habar n au ! Ce inseamna asta ? Simplu! Statu roman a fost furat prin plata salariilor la profesori !
Prosti au fost cand au votat PDL! asa i! prosti sunt ca au liderii sindicali pe care i au....prosti sunt cand se lasa manipulati de niste jigodii! ...asa i!! Prosti ca se lasa manipulati de niste jigodii carieriste cu gandul la ciolan ....jigodii cu afiliere politica care nu fac decat sa i manipuleze pt a ajunge si ei in pozitie de a fura de la stat...Mama ...mama ce mai foame e in astia de vin din urma. Croitoru...Mitrea mici copii nene. Macar astia mai aveau o pozitie si inainte de a intra in politica Ce te faci ca vin unii din urma de urla foamea n ei ca....daca pun mana pe ciolan nu mai ramane nimic! Prosti sunt ca mai stau in tara asta! ....
Dar tu de ce mananci banii statului degeaba? Tu chiar primesti banii degeaba pe unul din statele de plata pe care le semnezi. De ce nu iti vezi de treaba, colegule? De unde atata ura?
S-ar putea ca doar o parte dintre ei sa stie, desi eu imi fac absolut toate orele. Dar sigur nu stiu sa rezolve nici cele mai elementare exercitii de aritmetica, daca au avut ghinionul sa aiba ca profesor un fost coleg care ajungea la ore doar din cand in cand.
Citeam undeva ...fiecare nou nascut din Grecia ...avand in vedere imensa datorie publica a acestei tari aflate mai ales acum in dificultate ..are inca de la nastere o datorie de cateva zeci de mii de euro! La noi inca se spune ca datoria publica e mica...un procent subunitar din PIB ...deci mai e loc sa ne imprumutam ca sa se imbuibe ...sa fure mai bine de la stat...firmele lui Patriciu...Voiculescu si sa nu uitam Videanu...Berceanu.In Romanica a face afaceri e sinonim cu antihaiducia....a fura de la toti si a da la putini.In acest timp in scoala ce i invatam pe copiii astia care vor plati maine impozite pt jaful nenorocitilor de azi....ca la Podu Inalt Stefan cel Mare...ca la Neajlov Mihai Viteazu...are vreo importanta asta pt. salariul lui de maine? Il intreaba turcu cand il angajeaza shaormar ce a scris Eliade ?...Oare nu e un lux mult prea mare si o risipa uriasa modul in care arata programa scolara de liceu . E clar ca finalitatea acestui tip de demers educational e in ceata. Ce ziceti de renuntarea la 50 % din orele ,,umaniste'' la profil tehnic? Poate asa ...scapand de uriasul balast cei ramasi in sistem vor ajunge la un salariu decent. Am nevoie oare de mii de directori si directorasi la scoli cu 2 clase ? Chiar sunt atat de ocupati directorii incat trebuie sa aiba 4 ore pe saptamana?...ca sa poata sa si mai ia pe urma inca 10-12 platite gras ca doar deehh....depasesc norma.
Eu cred ca elevii de la liceul tehnic au nevoie si de discipline umaniste. Realitatea dovedeste faptul ca nici macar 20% din absolventii acestor licee nu lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit(daca s-au pregatit). Si atunci, de ce sa nu le asiguram macar cunostinte de cultura generala care sa-i ajute sa se integreze in societate, sa inteleaga lumea in care traiesc, sa fie buni cetateni etc
Elevii au nevoie de educatie financiara ....de educatie antreprenoriala...de educatie...juridica macar de notiuni. Au nevoie de Matematica ...de Informatica Au nevoie si de discipline umaniste dar nu in proportia de acum Scoala de acum nu e gandita pt. elevi ...e un fel de mare azil de...profesori. Care cum l a dat afara de pe ..te miri unde ...gata ..profesor. E un azil de oameni ratati...invinsi...multi alcoolici. Asta e in proportie de 90 %.N au cum sa fie modele ...sunt perceputi de societate ca niste coate goale. Atata timp cat nu esti cat de cat bine imbracat....cat de cat ...nu au cum sa te vada ca un model. Poate parea superficial dar la 15-18 ani nu gandesti precum Kant. Cred ca 80 % au peste 45 ani...ingroziti ca nu i mai angajeaza nimeni daca pleaca....cei tineri marea majoritate sunt in tranzit.Daca nu esti intr o scoala buna ...si nu predai o disciplina la care sa dai meditatii esti mai rau decat cei care spala parbrize.
Esti profesor. Te consideri ratat? Unii profesori sunt respectati, apreciati, iubiti. Depinde mult de respectivul profesor, de calitatile lui umane si profesionale.
A fi bun cetatean inseamna a fi ....ce ? un fraier bun de muls....de jumulit de jmeckerii care pozeaza in modele de civism... de politicienii necinstiti ..de liderii sindicali corupti...de directorii delapidatori. Nu ? Modelul perfect de bun cetatean e pensionarul care la inceputul anului sta de la 5 a.m. la coada sa si plateasca impozitul desi ghiseul se deschide la 9. Omul care a muncit 40 de ani ca sa ajunga acum sa dea din pensia lui de 2 lei obolu catre stat....si statu prin reprezentantii sai de seama directioneaza impozitu catre firma lui Dinu ....sau Videanu
Am fost profesor..mai mult in timpul liber. Poate voi mai fi. In Romania ca sa fii profesor o conditie sine qua non e sa practici profesoratul ca hobby...sa nu traiesti din asta
http://www.realitatea.net/chiliman-a-cumparat-vile-de-12-milioane-de-euro-sa-le-faca-gradinite_697086.html
O casă cu etaj, dărăpănată, cumpărată de Primăria sectorului 1 pentru mutarea unei grădiniţe: 1,85 milioane de euro. Altă casă, tot cu destinaţia grădiniţă, tot cu bani de la Primăria 1: 1,65 milioane de euro. Încă două case, cumpărate tot ca grădiniţe, au scos din bugetul primului sector al Capitalei 1,654 milioane de euro, respectiv 1,07 milioane euro. Bucuria primarului Chiliman de a-şi îmbogăţi suporterii electorali şi prietenii de partid – nepreţuită.
Unii dintre noi traim din asta. Si avem familii, crestem copii, ne construim case, incercam sa traim cat se poate de bine. Si pentru a reusi aceste lucruri muncim, nu furam, nu inselam, nu ne vindem sufletele.
Voila mon ami....unde s banii mei din impozit ...pensionaru model de civism In buzunar la pretenu lu dom premarele ...aducatoru de tichete
Tot e bine ca le-a cumparat pentru a deveni gradinite si nu banci sau cluburi.
Da Tot e bine :)))....da nu e bine ca le a cumprat cu un pret probabil de 3-4 ori cat fac Oare de ce ? :))
Cu astia si cu PSD u avea un debutant salariu 2 000 de....palme peste bot... sigur!
Am fost membru PD....de peste 10 ani n am mai calcat pe acolo. De saptamana viitoare ma duc iar.. !! :)
Parca fura mai cu stil...
In Craiova sau aici?
Firma am..s o gasi oare vreo scoala sa pun si eu niste termopane Vorbesc cu dir ...facem in 3 o parte eu una ea una la partid...la primar :) Noapte buna dom profesor! Ma mai ia pe mine gura pe dinainte asa.... esti profesor ....cam idealist dar poti sa zici ca esti profesor! Om vedea in timp daca vei urma calea lui Croitoru sau ...ma insel eu ! M as bucura sa ma insel!
Sunt mandru ca sunt profesor. Voi ramane intotdeauna in primul rand profesor, chiar daca si eu, ca si tine, voi face si altceva. Fac tot ce pot ca sa dovedesc faptul ca profesorii merita apreciati. Nu imi doresc sa fiu asemanat cu cel pe care l-ai numit tu. El nu a fost niciodata profesor.
Trimiteți un comentariu