duminică, 3 ianuarie 2010

Din februarie, vor intra in somaj secretarele si paznicii scolilor

Concedierile din Educatie incep din februarie 2010 cu personalul nedidactic si apoi, la 1 septembrie, cu profesorii. Finantarea pe elev, impusa de Ministerul Finantelor, va duce la disparitia a 40% din numarul de licee si scoli. La dezechilibrarea sistemului, o cauza reprezinta repartizarea computerizata care a adus la aparitia de clase cu 10-15 elevi.
Disponibilizarile din invatamant, programate pentru 1 septembrie anul acesta, in numar de 15.000, asa cum prevede ordonanta de Guvern, reprezinta o actiune diferita de celelalte concedieri prevazute de aplicarea standardelor de cost impuse de Ministerul Finantelor printr-o alta ordonanta, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Cele mai afectate vor fi unitatile de invatamant preuniversitar din mediul urban, pentru care s-a stabilit o finantare de 2.857 de lei pe elev. “Suma este insuficienta pentru supravietuire in scolile si liceele unde functioneaza clase cu 10-20 de elevi. Acestea vor trebui, cel putin ca sa supravietuiasca pana la sfarsitul actualului an scolar, sa opereze inca de la inceputul lunii februarie la disponibilizari in randul personalului nedidactic. In acest sens sunt vizati portarii, administratorii, secretarele si femeile de serviciu”, ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.
Potrivit sindicatelor pe ramura, numarul concedierilor din sistem va ajunge dupa 15 septembrie 2010 la peste 35.000. “Este important de retinut ca nu este vorba de diminuarea numarului de posturi, ci a numarului de persoane angajate in sistemul de invatamant[...] Suma alocata pe elev ajunge doar pentru scolile mari care au clase cu 30 de elevi”, ne-a precizat Gheorghe Radulescu, presedintele executiv al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.
Sursa: www.gardianul.ro

8 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Femeile de serviciu scapa?

Daniel Mălăelea spunea...

Nu scapa. Probabil ca o sa facem noi curatenie in locul lor.

Mirea spunea...

Dumnezeu nu intra'n somaj.Domnilor guvernanti,aveti grija!

Anonim spunea...

CU BIBLIOTECARII CUM RAMANE?CINE VA INTOCMI STATELE DE PLATA ? CINE VA FACE CURAT IN SCOLII ?

Daniel Mălăelea spunea...

Bibliotecarii intocmesc statele de plata si fac curatenie in scoli? Aici s-a ajuns probabil pentru faptul ca elevii nu mai citesc si atunci bibliotecarii trebuie sa aiba ceva trecut in fisa postului. Glumesc, dar daca aceasta este realitatea, atunci nu este bine deloc.

Anonim spunea...

*ADEVARUL ESTE CA MAJORITATEA BIBLIOTECARILOR SCOLARI FAC PREA MULTA MUNCA IN AFARA BIBLIOTECII... SA DAU EXEMPLU: GESTIONEAZA MANUALELE SCOLARE (COMANDA, RECEPTIE, DISTRIBUIRE, RECUPERARE), RECEPTIONEAZA SI DISTRIBUIE "CORNUL SI LAPTELE" SI AICI SUNT O GRAMADA DE ACTE DE INTOCMIT SI CONTROALE DE LA SANEPID, APIA ETC., MULTIPLICA TESTE SI ALTE DOCUMENTE NECESARE SCOLII,CHIAR "intocmesc statele de plata" ETC. SI DE CE FAC TOATE ACESTEA? PENTRU CA NU EXISTA PERSONAL SUFICIENT SAU FISA POSTULUI ESTE PREA INCARCATA, ASTFEL ESTI OBLIGAT SA PREIEI ACESTE ATRIBUTIUNI CARE NU SUNT PLATITE( MUNCA VOLUNTARA ). *ELEVII NU MAI CITESC DATORITA INFORMATIILOR CAPTATE MULT MAI USOR DE LA TV, INTERNET, IAR CARTILE SUNT IMPRUMUTATE PENTRU A FI RASFOITE, ORICAT DE MULTE CARTI NOI AM AVEA IN BIBLIOTECI.SI DE CE AR LECTURA CEVA, CAND O GRAMADA DE ODRASLE FARA MATERIE CENUSIE AU "SUCCESURI".

Daniel Mălăelea spunea...

Dureros, dar adevarat.

Anonim spunea...

Ma astept sa puna si restriciti la copii inscrisi la scoala pe fiecare an .....de-ar traii acum Caragiale nu ar mai scrie ,, O SCRISOARE PIERDUTA '' ... PERSONAJELE ACELEA ERAU NISTE GENII PE LANGA CINE CONDUCE TARA ACUM,


Claudiu Gabriel Duta