duminică, 10 iunie 2012

Scrisoarea FSLI către Ministrul Educației, Liviu Marian Pop

       În ultimul număr al ,,Tribunei Învățământului'', a fost publicată o scrisoare trimisă de FSLI către Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, care cuprinde propuneri de modificare a LEN. Mi se par interesante propunerile și de aceea le scriu într-o formă succintă:
1. Modificarea nivelurilor sistemului de învățământ preuniversitar, astfel:
a) educația timpurie(0-6 ani), formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar, care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare, grupa pregătitoare (3-6/7 ani);
b) învățământul primar, care cuprinde clasele I-IV;
c) învățământul secundar, care cuprinde:
-învățământul gimnazial, cu clasele V-VIII,
-învățământul secundar inferior liceal, cu clasele IX-X,
- învățământul secundar superior liceal, cu clasele de liceu XI-XII pentru filiera teoretică și pentru filiera vocațională și XI-XIII pentru filiera tehnologică.
2. Modificarea componenței consiliului de administrație, astfel încât ponderea cadrelor didactice să fie mai mare.
3. Eliminarea din LEN a titularizării pe post și reglementarea ca singură formă-titularizarea în sistemul de învățământ preuniversitar, după promovarea examenului de definitivat, prin concurs.
4. Demararea unei reforme curriculare reale, prin modificarea de urgență a programelor, planurilor-cadru și manualelor școlare.
5. Modificarea Legii nr. 1/2011, în sensul de a se consacra dreptul personalului didactic auxiliar de a beneficia de decontarea cheltuielilor de navetă
6. Reintroducerea dispoziției existente în Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, referitoare la reducerea normei didactice de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime în învățământ, fără diminuarea salariului.
        Cred că este un lucru bun faptul că actualul ministru al educației este receptiv la propunerile venite din partea partenerilor sociali. Domnul Funeriu a creat haos în sistemul de învățământ românesc tocmai pentru faptul că nu a discutat cu nimeni, iar proiectul LEN nu a fost pus în dezbatere publică. Sunt sigur că măcar o parte dintre propunerile sindicatelor, ale părinților și ale organizațiilor nonguvernamentale se vor regăsi printre amendamentele care vor fi aduse LEN.

Un comentariu:

gabi218 spunea...

Gasesc de bunsimt propunerile si chiar daca e loc si de mai bine, sa speram ca le va lua cineva in seama macar pe acestea.