miercuri, 31 decembrie 2008

S-a stins profesorul Gheorghe Zbuchea

























Profesorul Gheorghe Zbuchea s-a stins din viata. Profesor in cadrul catedrei de Istorie universala a Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, Gheorghe Zbuchea a fost cel mai de seama cercetator roman al istoriei romanilor sud-dunareni. Nascut in anul 1940, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in anul 1962, unde a apoi a devenit profesor. Istoricul Gheorghe Zbuchea a coordonat in ultimii ani mai multe teze de doctorat ale unor romani din Serbia cu privire la istoria romanilor din dreapta Dunarii. Profesorul Zbuchea a fost unul dintre putinii care au luat o pozitie publica fata de incercarile de impunere a unei false teorii care sustine o identitate separata a aromanilor fata de romani.
Dumnezeu sa va odihneasca, domnule profesor!

2 comentarii:

letitiapetcu spunea...

Imi pare rau pentru moartea domnului profesor. A fost un om exceptional, cu defecte si calitati. Oricum, nu am sa uit niciodata cursurile dumnealui.

Daniel Mălăelea spunea...

În 1992, cand am sustinut examen de admitere la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti l-am avut in sala ca supraveghetor pe domnul profesor Gheorghe Zbuchea. Am fost apoi studentul dansului. L-am reintalnit peste ani atunci cand am sustinut examenul pentru obtinerea gradului didactic II.
A fost un om minunat si un exceptional profesor. Dumnezeu sa-l odihneasca!