marți, 2 decembrie 2008

GSP TV „pe minus“ la adevăr

Confruntat cu un sever deficit financiar, postul e pe cale să piardă monopolul asupra difuzării meciurilor din Liga I la fotbal.

Postul de televiziune GSP TV, cel care transmite meciurile din campionatul intern, termină turul Ligii I la fotbal „pe minus“ la audienţă, dar şi la capitolul financiar. Zvonurile care persistau de mai multă vreme pe piaţă s-au concretizat sâmbătă într-un articol apărut în ziarul „7 Plus“, care estima că GSP TV ar putea dispărea la numai patru luni de la apariţie. Motivul? Televiziunea condusă de Radu Naum este neprofitabilă, are audienţe mici şi, ca o consecinţă, nu obţine contracte de publicitate. Adevărul este undeva, la mijloc: televiziunea este, într-adevăr, nerentabilă (deocamdată), dar nu se pune problema de a fi închisă.
Radu Naum contraatacă. „Se spune că GSP TV este o televiziune neprofitabilă încă de la lansare. Dacă vine cineva cu un proiect în care pierderile sunt amortizate de la început, merită un premiu Nobel pentru economie! Nu aducem profit, dar avem nevoie de timp“, a spus Naum, directorul Departamentului Sport de la televiziunile trustului Intact. Acesta a remarcat totodată apetitul colegilor de breaslă pentru subiectul „eşecul GSP TV“. „În patru luni, de când emitem, s-a vorbit despre GSP TV, s-au lansat atâtea petarde, cât pentru patru televiziuni“, a mai comentat Naum pentru EVZ.
Liga I pentru toată lumea?
Radu Naum afirmă că scaunul său şi al celorlalţi colegi de la GSP TV nu s-ar clătina: „Lucrurile merg bine. Suntem pe primul loc la audienţe între televiziunile de sport, ceea ce este o performanţă în condiţiile în care GSP TV emite doar în reţelele de cablu RCS şi Digi TV. Negocierile cu restul operatorilor de cablu ţin de piaţă, de criză, de mai multe aspecte. Sunt nişte constrângeri financiare având în vedere că trustul Intact şi RCS&RDS au plătit această sumă astronomică pentru drepturile de televizare“.
Conform datelor furnizate de analistul media Petrişor Obae, în luna noiembrie GSP TV a avut în prime-time o medie de 78.000 de telespectatori pe minut, în timp ce rivalii de la Sport.ro au avut doar 68.000 pe minut.
Până acum, Liga I a putut fi urmărită doar de abonaţii reţelelor RCS şi Digi TV, iar UPC a anunţat recent că nu va include GSP TV în grila de programe, considerând condiţiile impuse drept inacceptabile. „În 2009, la finalul campionatului, ne-am dori ca negocierile cu majoritatea operatorilor mari de cablu să fie finalizate, astfel încât cea mai mare parte a telespectatorilor să poată vedea meciurile“, a afirmat Naum.
Spusele acestuia sunt întărite de un comunicat emis de postul „Intact“, în care Dan Matiescu, director general la Antena 1, garantează că GSP TV nu se va închide şi va fi sprijinit în continuare.
Lucrurile nu sunt însă, spun surse de pe piaţă, chiar atât de roz. O colecţie de factori (de conjunctură sau nu) au adus afacerea în impas. Acţionar majoritar la GSP TV este, în acest moment, operatorul de cablu RCS (60 la sută), în timp ce Intact e acţionar minoritar (40 la sută). RCS&RDS se confruntă cu dificultăţi de moment, deoarece se apropie scadenţa plăţii la colosalul împrumut de 500 de milioane de euro contractat la ING (cel mai mare credit al unei societăţi cu capital românesc).
Plăţile între parteneri sunt bine structurate: RCS se ocupă de achitarea ratelor către LPF (34 de milioane de euro pe an pentru transmiterea meciurilor din Liga I), iar Intact suportă celelalte cheltuieli. RCS se confruntă cu ratele uriaşului credit, dar şi alte investiţii, în timp ce „anteniştii“ nu izbutesc să obţină publicitatea mult-aşteptată. Iar anul 2009 se anunţă, din cauza crizei mondiale, unul şi mai auster.
NEGOCIERI
Opţiunile 4, 5 şi 6 - spre TVR
Surse din piaţă spun că în intersezon se aşteaptă „transferul“ a trei dintre opţiunile Ligii I către TVR. Televiziunea publică şi-a manifestat explicit interesul pentru meciurile de fotbal din campionat. Derby-urile vor continua să se difuzeze pe Antena 1, opţiunile 2 şi 3 vor fi televizate de GSP TV, iar opţiunile 4, 5 şi 6 vor lua, cel mai probabil, drumul TVR. Afacerea poate fi înlesnită şi de conexiuni „auxiliare“, cum ar fi relaţia politică între directorul TVR, PSD-istul Alexandru Sassu, şi patronul trustului Intact, conservatorul Dan Voiculescu. Trustul Intact ar reuşi astfel, în perspectiva unui an 2009 extrem de dificil, să-şi uşureze povara. Conform estimărilor, TVR ar plăti, pentru cele trei meciuri preluate pe etapă, aproximativ 1,5 milioane de euro. În acelaşi timp, s-ar reduce cheltuielile de producţie pentru partide care oricum nu pot fi de mare interes (fiind vorba de opţiunile 4, 5 şi 6). De asemenea, marea problemă a acoperirii teritoriale, nerezolvată nici în ziua de astăzi, s-ar soluţiona măcar parţial, deoarece TVR este receptată în toată România. Radu Naum a confirmat indirect posibilitatea ca GSP TV să piardă monopolul asupra Ligii I: „Ne prezentăm drept un post serios, care nu face negoţ cu meciuri de fotbal. Le-am luat să le dăm noi. A, dacă mai târziu vom primi vreo ofertă bună, atunci e de discutat!“.
Sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu: