miercuri, 13 februarie 2008

Profesorii - aliaţi sau adversari ai elevului?

Am fost elev şi anii de liceu au fost cei mai frumoşi din viaţă. Am învăţat, dar m-am şi distrat, am suferit din dragoste şi din cauza neînţelegerilor cu părinţii, dar am trăit şi imense bucurii. Am avut şi profesori apropiaţi, adevăraţi prieteni, dar şi profesori exagerat de exigenţi, chiar nesuferiţi. Toţi însă au fost oameni corecţi, care ne-au învăţat carte şi ne-au pregătit pentru viaţă.
Am trecut de cealaltă parte a baricadei şi acum sunt profesor. Mi-am dorit această profesie pentru că am vocaţie, pentru că iubesc oamenii, pentru că sunt altruist, pentru că îmi pasă şi îmi place să mă implic. Nu am regretat niciodată că am rămas în mijlocul elevilor, deşi am avut mai multe ocazii de a alege alte ocupaţii mai bănoase. Locul meu este aici, cu voi, pentru voi. Bucuriile pe care voi mi le oferiţi şi cele pe care vi le ofer eu vouă, nu pot fi înlocuite cu nimic altceva. Ca profesor, am atâtea lucruri de făcut, încât niciodată timpul nu este suficient. Mereu mă implic în tot felul de activităţi cu voi, pentru voi. Satisfacţiile nu sunt materiale , ci sufleteşti, dar de multe ori sunt copleşitoare.
Profesorii sunt ferestre deschise spre cunoaştere, izvoare de înţelepciune, deschizători de drumuri şi, în acelaşi timp, prieteni. Însă profesorii sunt şi ei oameni. Fiecare are calităţi şi defecte. Nu pot fi toţi la fel. Toţi însă ar trebui să - şi facă datoria faţă de voi, elevii. Ei ar trebui sa - şi îndeplinească misiunea de a vă lumina şi de a forma caractere. Dacă şi în ce măsură reuşesc aceste lucruri, doar voi puteţi să apreciaţi.

7 comentarii:

Anonim spunea...

...[ Nimeni nu este perfect ]....dar atunci cand te confruti cu ceva/cineva,trebuie macar pentru o clipa sa te schimbi( Fa-o...pt.binele celui de langa tine-->dak doresti sa ramai prieten cu cel din dreapta-stanga ta)

Anonim spunea...

Profesorii,la randul lor sunt la fel ca si noi,elevii,oameni! Ii rog foarte mult pe acei profesori care binevoiesc a citi aceste postari,de catre elevii liceului,sa nu uite un lucru:NU NE DIFERENTIAZA NIMICA DE EI,NU EXISTA DIFERENTE INTRE ELEV-PROFESOR,suntem EGALI,asa ca nu au nici un drept sa ne jigneasca,sa se comporte urat cu noi,sa ne dovedeasca ca au diplome!!! Nu conteaza asta,dak iti castigi respectul fata de elevul tau,este de ajuns!

Anonim spunea...

Este perfect adevarat ce spuneti dumneavoastra, ca profesori sunt si ei oameni, dar nu au nici un drept sa ne jigneasca doar pt ca ei au niste studii superioarae, sunt uni profesori pe care chiar nu ii intereseaza viitorul nostru dar ei nu stiu ca de ei depinde cel mai mult, dak ei ar sti cum sa vb cu elevi ar fi o atmosfera in scoli mult mai buna, si ar mai trebui ca profesori batrani sa lase si pe cei tineri in locul lor, sincer cred ca sar descurca mult mai bine.Atat am avut sa spun cat despre dumneavoastra domnule profesor nota 10(MESSI)

Anonim spunea...

Intr-o societate curata,profesorul ar trebui sa fie pieten si aliat cu elevii,sa incerce sa inteleaga elevul si sa nu-l trateze cu o superioritate dezarmanta...din pacate in Romania exista acesti profesori care distrug orice legatura normala cu elevii...sigur...exista si exceptii,dar in mare parte profesorii nu se implica

Anonim spunea...

Vorbeam de exceptii...domnul profesor Malaelea Daniel(cere-mi este si diriginte)a dovedit tot timpul ca e un OM de incredere in primul rand...spun OM pt ca toti suntem oameni inainte de a fi profesori sau elevi...Pe domnul diriginte il cunosc de 4 ani si niciodata nu m-a dezamagit(nu spun acest lucru pt ca-mi este diriginte s-au pt ca am o relatie speciala cu dumnealui)...asta e adevarul...Aveti incredere in acest OM si profesor pt ca n-o sa va refuze niciodata...

exelle spunea...

Dupa parerea dvs. este mai bine sa fii elev decat profesor? Va adresez aceasta avand in vedere experienta de fost elev si actual profesor.

Anonim spunea...

Am avut,pot spune norocul,sa fiu elevul acestui liceu;si da,exista in C.T.Media profesori extraordinari care isi fac meseria .Dar relatia profesor-elev nu este doar in sarcina profesorului....elevii(majoritatea) spun despre un profesor(sau diriginte) ca este bun doar cand primesc note bune si le motiveaza absente.Elevii(majoritatea) trebuie sa inteleaga ca un profesor/diriginte nu trebuie sa fie apreciat doar pentru notele mari si numarul de absente motivate,acestia trebuie apreciati pentru caracterul lor si pentru modul in care isi fac meseria.Da,din punct de vedere uman toti suntem egali,dar daca vrem sa fim egali intelectual cu profesorii nostrii trebuie sa CITIM macar cat au citit dansii cand erau ca noi.V.Pavaluca