marți, 25 martie 2008

Drama fostului luptător Valentin Rebegea

Nu cu mulţi ani în urmă, Valentin Rebegea a cunoscut gloria prin lupte. Astăzi, el nu are mijloacele materiale necesare pentru a-şi salva fiul

Nu cu mulţi ani în urmă, Valentin Rebegea a cunoscut gloria prin lupte. Astăzi, el nu are mijloacele materiale necesare pentru a-şi salva fiul.

Toate medaliile mondiale şi europene aduse de Valentin Rebegea României nu mai fac acum nici doi bani. Fostul luptător e pe punctul de a-şi pierde şi al doilea copil.

Drama familiei Rebegea a început anul trecut, în ianuarie, când fiica lor cea mai mică, Georgiana, s-a plâns de dureri de cap din ce în ce mai dese. Nu a mai trecut mult timp, şi, la primul control amănunţit, diagnosticul a sunat implacabil: tumoare de trunchi cerebral. Din acel moment, zilele fiicei luptătorului, care abia împlinise 14 ani şi îşi începuse deja cariera în sportul care îl consacrase pe tatăl ei, au fost numărate. „De când am ajuns prima oară cu ea la Iaşi, doctorii mi-au spus că nu are nicio şansă, că nu mai are zile. Eu n-am vrut totuşi să cred şi am încercat până în ultimele momente să mai fac ceva. A fost însă prea târziu“, ne povesteşte doamna Rebegea.

După ce în iunie anul trecut şi-a pierdut fiica, fostul campion a primit o altă veste cutremurătoare: mezinului familiei, Valentin, în vârstă de doar 7 ani, i-a recidivat tumoarea astrocită a ventriculului 4, de care fusese operat în urmă cu doi ani şi de care toată lumea crezuse că a scăpat. Din păcate, până acum, niciunul dintre medicii pe care i-a consultat nu i-a oferit nicio variantă clară. „E sigur că nu va mai fi operat, cel puţin nu prin metode tradiţionale. Cred că singura şansă ar fi chirurgia laser, însă nimeni nu ne spune nimic, unde se poate face şi cât ne costă. Toată lumea ne spune să căutăm singuri pe internet“, ne-a spus Valentin Rebegea.

Fostul luptător lucrează acum ca manipulant la un depozit din apropierea locuinţei sale, situată într-un cartier mărginaş al Bacăului, şi nu câştigă mai mult de 500 de lei pe lună, în timp ce soţia sa trebuie să stea acasă şi să aibă grijă de fiul cel mic, singurul ei venit fiind cel din pensia de însoţitor: aproximativ 450 de lei.

Valentin Rebegea,
fost luptător

vineri, 14 martie 2008

Alina, iubirea mea



















































Zguduitoarea poveste de viaţă a fotbalistului Radek Oprsal de la Progresul Bucureşti

Gazeta Sporturilor a aflat de drama cehului Radek Oprsal de la Progresul: iubita lui a fost omorîtă de o maşină în timp ce îl anunţa la telefon că vor avea încă un copil.
Radek Oprsal este un fotbalist obişnuit la Progresul, fostul FC Naţional, dar duce cu el o poveste incredibil de dureroasă. Poate îl ştiţi, e tipul acela chel din apărare, de care nu prea treci uşor, dar care are momente cînd priveşte în gol de parcă zîmbeşte tandru unei fantome. Şi a găsit în fotbal cel mai bun prieten, care îl ajută să uite. Să mai suporte. Să trăiască. Prietena lui, Lucka, care îi era ca şi soţie, cu care avea o fetiţă, a murit în timp ce vorbea cu el la telefon. Tocmai ieşise de la ginecolog. Conducea maşina şi l-a sunat fericită să îi spună că vor mai avea o fată.

Ultimul telefon
"- Alo, Radek, te iubeeeeesc, te iubesc mult de tot!
- Şi eu, frumoasa mea! Gata, ai terminat? Cum eşti? Ce ţi-a spus doctorul?
- O să avem o fetiţă! Romanka o să aibă o surioară."


Radek n-a mai apucat să răspundă. A auzit un zgomot infernal, apoi o tăcere neagră a întrerupt definitiv convorbirea. Frumoasa Lucka fusese izbită de o maşină, iar la sute de kilometri distanţă, Radek se uita ciudat la telefonul din mînă şi nu putea să priceapă că au fost ultimele cuvinte ale iubitei sale. Pe ecran a rămas scrisă doar data apelului: 20.07.2006.

Totuşi, Dumnezeu l-a ajutat
În maşină se afla şi prima lor fetiţă, Romanka. Micuţa a scăpat. "Îşi pusese centura. Lucky nu o avea deoarece femeile gravide nu o poartă", povesteşte Radek şi faţa i se crispează ca să ascundă lacrimile: "Unde era Dumnezeu atunci?" se întreabă. La fel ca părinţii săi, e ateu. "Nu cred în Dumnezeu, dar cred în ceva anume, îi spun soartă. A fost ceva acolo care a salvat-o pe Romanka, fetiţa noastră". Se îndepărtează pe aleea din Parcul cu Platani strîngînd la piept laptopul în care şi-a înghesuit clipele de fericire. Poze cu el şi Lucka împreună cu fetiţa lor, Romanka. "Acum, fotbalul mă ajută să trăiesc. Puteam să beau sau să mă droghez. Dar dreptunghiul ăsta verde e un prieten tare bun".
28 de ani avea Lucka, iubita lui Oprsal, cînd a murit, fiind însărcinată în luna a patra.
(articol de Radu Oprişan)

miercuri, 12 martie 2008

Dărâmaţi zidurile

Sunt profesor şi consider că profesia mea este cea mai frumoasă dintre toate. Am avut profesori minunaţi care mi-au transmis din dragostea lor pentru aceasta nobilă meserie. Niciodată nu am uitat şi nu voi uita că am fost cândva elev. Elevilor de astăzi, cu dragoste, le adresez aceste rânduri.
V-aţi gândit vreodată că profesorul este în primul rând om, că are şi el suflet, că suferă, iubeşte, speră, că are vise, că şi el caută prieteni şi fuge de singurătate? De ce nu puteţi să treceţi dincolo de rigoarea, seriozitatea şi exigenţa cerute de statutul de cadru didactic? Un profesor trebuie, pe lângă alte activităţi didactice pe care le desfăşoară, să şi evalueze modul în care elevul şi-a însuşit cunoştinţe şi valori şi şi-a format deprinderi, competenţe, atitudini. Dar el face cu mult mai mult. Este confident, sfătuitor, prieten şi partener în numeroasele activităţi pe care le realizează împreună cu elevii săi.
Câţi dintre profesorii voştri nu v-au ascultat poveştile de iubire sau de viaţă, câţi nu v-au atras atenţia asupra unor greşeli de comportament sau de atitudine, câţi dintre profesorii voştri nu v-au oferit timpul lor liber pentru a organiza vizite la muzee, vizionări de piese de teatru, excursii, competiţii sportive, spectacole artistice?
Profesorii sunt şi ei veseli şi trişti, frumoşi şi mai puţin frumoşi, înalţi sau mai scunzi, au noroc în dragoste sau sunt singuri, la fel ca şi voi. Niciunul dintre ei nu a uitat că a fost cândva elev, că s-a aflat şi de cealaltă parte a catedrei şi a trăit bucuriile şi dezamăgirile inerente perioadei adolescenţei. În fiecare profesor a rămas ceva din copilul de ieri. Voi ar trebui să găsiţi căile de a interrelaţiona cu profesorii, tocmai pornind de la acest lucru. Aflându-se mereu alături de copii, profesorii trăiesc o copilărie perpetuă. Ar fi păcat să nu vă străduiţi să întelegeţi adevărul cuvintelor marelui Constantin Brâncuşi, care spunea că atunci cand nu mai suntem copii, am murit de mult. În cazul profesorilor acest adevăr se confirmă cu atât mai mult.
Profesorul nu trebuie pus la zid, respins şi criticat doar pentru ca e profesor. El îşi face doar datoria. De multe ori, şi-o face din suflet şi cu prisosinţă. Cred că trebuie să dărâmaţi zidurile mentalităţilor şi prejudecăţilor care ne separă. Avem nevoie să vă ştim aproape, aveţi nevoie să ştiţi că suntem alături de voi. Avem scopuri comune: educarea şi luminarea voastră. De ce să nu fim aliaţi în această luptă? Deschideţi porţile sufletelor şi minţilor voastre şi lăsaţi-ne să pătrundem în ele. Astfel misiunea noastră va fi mai uşoară şi împreună vom avea numai de câştigat.

joi, 6 martie 2008

Cupa Colegiului Tehnic Media la debut

Astăzi a avut loc tragerea la sorţi a Cupei Colegiului Tehnic Media la fotbal, în prezenţa celor 29 de reprezentanţi ai echipelor înscrise. Emoţiile organizatorilor s-au transmis şi calculatorului de ultimă generaţie, pe care era instalat programul care urma sa fie folosit la tragerea la sorţi. În cele din urmă, tragerea la sorţi a fost efectuată manual de către asistentul profesorului Mălăelea, Boancă Alexandru. Au fost stabilite următoarele partide:
1. 9 D - XI B SAM * se joacă joi, 13 martie, ora 17,30
2. 10 C- 12 B * se joacă joi, 13 martie, ora 18,10
3. 11 C- calificată direct
4. 10 B- 9 B * se joacă joi, 13 martie, ora 18,50
5. X C SAM- 11 E * se joaca joi, 13 martie, ora 19,30
6. X B SAM- calificată direct
7. XI A SAM- 10 D * se joacă joi, 13 martie, ora 20,05
8. 11 G- XIII C SERAL * se joacă vineri, 14 martie, ora 18,00
9. 9 C- 10 A * se joacă vineri, 14 martie, ora 18,40
10. XI D SAM-12 C * se joacă vineri, 14 martie, ora 19,15
11. IX B SAM-XII D SAM * se joacă vineri, 14 martie, ora 19,50
12. 9 A - IX A SAM * se joacă joi, 20 martie, ora 17,45
13. XIII E SAM- 11 F * se joacă joi, 20 martie, ora 18,25
14. 12 H- XII E SAM * se joacă joi, 20 martie, ora 19,00
15. 12 A- XIII F SAM * se joacă joi, 20 martie, ora 19,40
16. 12 F - calificată direct

În continuare se va juca astfel :

I. învingătoarea din meciul 1 - învingătoarea din meciul 2 * se joacă vineri, 21 martie, ora 17,30
II. 11 C - învingătoarea din meciul 4 * se joacă vineri, 21 martie, ora 18,05
III. învingătoarea din meciul 5 - X B SAM * se joacă vineri, 21 martie, ora 18,40
IV. învingătoarea din meciul 7 - învingătoarea din meciul 8 * se joacă vineri, 21 martie, ora 19,10
V. învingătoarea din meciul 9 - învingătoarea din meciul 10 * se joacă vineri, 21 martie, ora 19,45
VI. învingătoarea din meciul 11 - învingătoarea din meciul 12 * se joacă joi, 27 martie, ora 17,30
VII. învingătoarea din meciul 13 - învingătoarea din meciul 14 * se joacă joi, 27 martie, ora 18,10
VIII. învingătoarea din meciul 15 - 12 F * se joacă joi, 27 martie, ora 18,45

Mai departe se va juca după sistemul:

* A. învingătoarea din meciul I - învingătoarea din meciul II * s e joacă vineri, 28 martie, ora 17,45
* B. învingătoarea din meciul III - învingătoarea din meciul IV * se joacă vineri, 28 martie, ora 18,20
* C. învingătoarea din meciul V - învingătoarea din meciul VI * se joacă vineri, 28 martie, ora 19,00
* D. învingătoarea din meciul VII - învingătoarea din meciul VIII * se joacă vineri, 28 martie, ora 19,35

Semifinalele vor fi :

* învingătoarea din meciul A - învingătoarea din meciul B * se joacă sâmbătă, 29 martie, ora 17,30
* învingătoarea din meciul C - învingătoarea din meciul D * se joacă sâmbătă, 29 martie, ora 18,30

Finala mică şi finala mare se vor juca duminică , 30 martie, începând cu ora 17,00.

duminică, 2 martie 2008

In memoriam Adriana Istodor

N-am cunoscut-o decât din paginile ziarului ,, Evenimentul Zilei'', unde era reporter politic acreditat la Senat. A murit de leucemie pe data de 9 iulie 2005. Timpul a fost nemilos. Avea doar 29 de ani. I-a fost dedicată o întreagă pagină în ziarul din 11 iulie 2005. Am pastrat-o şi am recitit-o astăzi. În aceasta, soţul ei, Valentin Mateescu, jurnalist la ,, România Liberă" a scris un poem emoţionant în care descrie dragostea lui pentru Adriana. Îl postez pentru că vreau să vă convingeţi că există iubiri mari, iubiri unice, iubiri care durează până la moarte şi uneori dincolo de ea.

ADIŢEI MELE,
MOTTO: ,, Singurătatea este un dat, pe care tristeţea nu-l va putea înţelege niciodată."

COLIND PENTRU MAI TÂRZIU

Şi când va fi să vină rândul/Acelor înalte clipe sfinte/Tu să-mi răpeşti din trup pământul/Ca să mă poţi iubi cuminte.// Şi când va fi sa nu mai fie/Nici-un colind să se răstoarne/Ne vom muri a poezie/Sub cetina ce ne adoarme.//Şi când va fi vinovăţie/ În toate certurile firii /Vom coborî din ierarhie/ În toată arşiţa iubirii.// Şi când va fi o seculară/ Nebună iarnă să ne îngheţe/ Vom rupe pajiştea solară/ De-o raz-atunci să ne răsfeţe.// Şi când va fi să vină timpul/ Plecărilor spre fiecare/ Ne vom închide-n anotimpul/ Mirosului de lumânare.// Şi când va fi să plângă ceara/ Cu ochii calzi ca de Crăciun,/ Vom polei în taină seara/ În care ne-am ascuns de-acum.// Şi când va fi să nu mai fie/ Colindători vor merge în valuri/ Să povestească la chindie/ Firescul unor două maluri.// Şi chiar atunci va fi să fie/ Şi ne vom îmbrăca în mare/ Să ne lovim de poezie/ Cât vraja nu mai reapare.
Soţul tău


Din fărâme de suflet (2)

,, Mă iartă clipă c-am trecut prin tine/Fără să-ţi fi dat ce aş fi putut să-ţi dau. /Dar când o viaţă vine peste mine/De unde timp cu tine să mai stau?'' ( Cătălin Ţârlea)

,, Când te bântuie tristeţea, / când pierzi toate, /când te doare, /când te înşfacă gerul vieţii , /sub furtuni, sub ani, sub vânt, /să te arăţi tăcut şi simplu, /să zâmbeşti cu nepăsare, /e cea mai înaltă artă /dintre câte-s pe Pământ.'' ( Serghei Esenin)

,, Vroiam să pleci, vroiam să şi rămâi. /Ai ascultat de gândul cel dintâi./ Nu te oprise gândul fără glas./ De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?" (Tudor Arghezi)

,, De ce-am crezut de atâtea ori /Că mi place o floare numai dintre atâtea flori. /De ce-am crezut că o iubesc şi apoi /Găseam o altă floare cu foile mai moi?" ( Nicolae Labiş )

,, Eu te-am iubit şi poate că iubirea /În suflet, încă nu s- a stins de tot./ Dar nici nelinişte şi nici tristeţe /Ea nu îmi va mai da, aşa socot. /Fără cuvinte te-am iubit, fără speranţă /De gelozie, de sfială chinuit. /Dea Domnul să mai fi cândva iubită /Aşa adânc, aşa gingaş cum te-am iubit.''
( Serghei Esenin- ,,Eu te-am iubit")

,, Erai de mult sau, poate, n-ai fost şi n-ai să fii,/ Deşi te aştept de veacuri şi ştiu că n-ai să vii.../ Nu te cunosc, dar trupul tău îmi râură aproape,/ În orice dimineaţă simt mâna ta pe pleoape.../ Paşii nu-ţi ştiu, dar albi îi simt cum mă sugrumă/ Trecând prin mine ca o toamnă fără brumă.../ Nu mi-ai vorbit, şi totuşi aud doar al tău glas /Şoptind în orice frunză, vibrând la orice pas... /Tu nu m-ai sărutat, nici nu te-ai priceput, /Deşi fără tine nu poate fi sărut... /Nu mi-ai întins nici mărul oprit în paradis, /Dar raiul fără tine mi-e pururea închis... /Nici nu mi-ai scris poeme, deşi sub al tău mers /Covorul lung sau iarba , mi se prefac în vers.../Ne-am logodit, stau luna şi cerul mărturie, /Te duc la braţ cu mine, dar nimeni nu te ştie. /Nu m-ai privit şi doară tu mă priveşti mereu, /Nu m-ai minţit vreodată şi minţi cu glasul meu. /Mă strigi în orice clipă, dar numele nu-mi ştii, /Erai de mult sau poate n-ai fost şi n-ai să fii..."
( Nicolae Tăutu, ,, Necunoscutei'')

sâmbătă, 1 martie 2008

Din fărâme de suflet (1)

Sufletul este ca o floare. Dacă nu este cultivat, hrănit şi îngrijit corespunzător se veştejeşte şi moare. Poeziile, muzica, filmele, cărţile, operele de artă sunt hrană pentru suflet. Citiţi, admiraţi, iubiţi! Viaţa este frumoasă. Dar tot ce este frumos, este şi trecător. Nu lăsaţi viaţa să treacă pe lângă voi. Sunt atâtea lucruri, fiinţe care merită cunoscute, admirate, preţuite, iubite. Nu vă vindeţi sufletul pentru nimic. Păstraţi-l cât se poate de neîntinat, oricât de greu vi se va părea.
Din ,,fărâme de suflet'', pentru bucuria sufletelor voastre, vă dăruiesc câteva ,,perle de suflet'' şi vă adresez rugămintea de a posta, la rândul vostru, altele la fel de frumoase.

,, E bine să treci mândru şi pur prin lumina vieţii, lăsând, dacă se poate, în urma ta, lumină."
( George Şovu)

,,Dintre toate minunile lumii, cea mai minune este iubirea." ( George Şovu)

,, Cel mai trist lucru în dragoste este că uneori sufletul ţi-l ia cine nu are nevoie de dânsul."
( Nicolae Iorga)

,, Fără bunătate şi iubire, fără încredere şi fără visuri, nu e viaţă omenească, ci chin zadarnic."
( Vasile Pârvan)

,, Orice vi s-ar întâmpla, păstraţi surâsul." ( Paul Georgescu)

,, Când iubeşti, nu-i nevoie nici măcar de scuze, pentru nimic, niciodată."' ( Erich Segal)

,, Tot secretul în viaţă este să îmbătrâneşti fără a deveni adult." ( Plutarh)

,, Să dăruieşti totul, să sacrifici totul, fără speranţă de răsplată, asta înseamnă iubirea." (Albert Camus)

,, Iubirea-i rostul vieţii mele... Zeii voştri pot să dispară, cetatea voastră se poate nărui, dar glasul iubirii va dăinui pe mai departe." ( Sofocle, ,, Antigona")

,, E o mare fericire să fii iubit. E una şi mai mare: să iubeşti. Cine le are pe amândouă e mai presus de lumea timpului, mai tare decât soarta, mai tare decât moartea." ( Alexandru Vlahuţă)